Fotbal je tak krásný a pestrý sport, že někdy statistiku prostě ohne, říká předseda komise

14. červen 2022 16:32

Není asistence jako asistence. A fotbal není hokej. Zatímco v hokejových arénách sbírají hráči kanadské body a nahrávka je skoro stejně důležitá jako gól, na fotbalovém trávníku to dlouho neplatilo. Ještě docela nedávno byla asistence u fotbalistů hodně podceňovaná. 

„Nesrovnávejme nesrovnatelné, hokej je něco úplně jiného,“ reaguje na dotaz předseda Komise pro historii a statistiku Fotbalové asociace České republiky Stanislav Hrabě.

Ve fotbale ještě docela nedávno statistici na nahrávače tolik důrazu nedávali. „Otázkou je také tečování, asistence se vedly vždycky. Fotbal je tak krásný a pestrý sport, že někdy tu statistiku prostě ohne,“ komentuje Stanislav Hrabě.

O fotbalových rekordmanech z pohledu statistik by mohl mluvit dlouhé hodiny. Protože jsme se setkali na jihu Čech, padala jména jako David Lafata, Karel Vácha, Ladislav Fujdiar a také svého času rekordman v počtu reprezentačních startů Karel Poborský. „Tam je navíc to, že je mistr Evropy, to je z mého pohledu víc než nějaká holá statistika,“ dodává Stanislav Hrabě.

Čtěte také

V oficiálních fotbalových statistikách má bývalý útočník Sparty a Dynama České Budějovice, Liberce a Ostravy Ladislav Fujdiar číslo 44. Tolik údajně ve 219 zápasech vstřelil gólů. Sám ale říká, že si napočítal o dva víc.

I to se podle předsedy komise pro historii a statistiku občas přihodí. „Stává se to, zvláště když jdete trochu víc do hloubky. Víme, že kolikrát se to pomotalo, gól ani nebyl jistý, kontrola zápisu vznikla vlastně až s naší komisí v roce 2002. Ano, jsou tam bílá místa, ale myslím, že se dostáváme k tomu, že to sjednotíme a pak už budou jasná, schválená čísla,“ říká.

Se stejnou pečlivostí jako statistice se Stanislav Hrabě věnuje i české fotbalové historii. A snaží se jít nejhlouběji, jak to jenom jde. „Jihočeský rodák Lubomír Král zmapoval, že první fotbal na našem území organizovaně hráli Němci. My jdeme až za rok 1892, snažíme se zmapovat všechno, co se u nás dělo,“ potvrzuje předseda Komise pro historii a statistiku Fotbalové asociace České republiky.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související