Fontána živě ze slavností Táborská setkání

17. září 2012

V sobotu 15. září jsme s Evou Kadlčákovou a Janem Kopřivou prošli historií Tábora od jeho založení až po současnost, navštívili jsme muzeum čokolády a marcipánu, představili nejen zbrusunový komiks o husitech, ale i lidi, kteří věnují svůj čas péči o druhé.

Město Tábor je pro dobové slavnosti jako stvořené. Historické centrum s několika náměstími, křivolaké uličky i bohatá zeleň za městskými hradbami ožilo na tři dny dávnou historií první poloviny 15. století. Časem, kdy se vlády nad městem ujal husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova.

Také nyní, po téměř šesti stovkách let každoročně symbolicky převzal slavný hejtman vládu nad Táborem. Za rachotu bubnů a světel pochodní ho přitom doprovázel zástup jeho husitských bojovníků.

Po slavnostním zahájení a ohňostroji už si jen stačilo vybrat, zda zavítáte ke stánku s medovinou a chlebem se škvarky, nebo dáte přednost vybraným středověkým lahůdkám v některé z útulných taveren. Programový „jídelníček“ byl také nepřeberný – průvody v historických kostýmech, koncerty duchovní, středověké, ale i současné hudby, divadla pod širým nebem, výstavy, hry a soutěže pro děti, a tak bychom mohli ještě dlouho pokračovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.