Folkový antikvariát

Motto: Chytří si pomáhají, blbci škodí. Folkový antikvariát byl pořad, který se zabýval prezentací písní a interpretů z dob převážně minulých, byl tedy jakýmsi opakem novinkových hitparád. Byl vysílán formou mixu archivních nahrávek a osobních vzpomínek a postřehů moderátora.

Pořad byl jedinečný tím, že se až na výjimky nezabýval novinkami, ale trochu nostalgickým vzpomínáním na doby prchlého mládí, zejména moderátorova.

Témata byla vybírána víceméně náhodně, popřípadě jako reakce na současné dění ve společnosti. Případné speciály se vztahovaly buď k obecně frekventovaným tématům (Vánoce, Silvestr) nebo bohužel v souvislosti s odchodem významných osobností folkového žánru.

Pořad nebyl koncipován formou rozhovorů, natož s osobnostmi. Osobnosti zde kromě moderátora nevystupovaly žádné, mohl-li se moderátor považovat za osobnost, v opačném případě tedy vůbec žádné.

Připravoval: Pavel Zajíc ze skupiny Nezmaři (ČRo České Budějovice)

Pavel Zajíc


Historie pořadu:
Pořad se na frekvencích Českého rozhlasu Ostrava vysílal od ledna 2012 do konce roku 2013 v rámci Studia Noc. Na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice se začal vysílat už od jara roku 1993 a dosáhl tak kolem tisícovky dílů. Vznikl jako volné pokračování Folkového čaje Pavla Kopřivy.

Odvysílané pořady si můžete poslechnout v iRadiu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.