Folkové kapely a muzikanti budou soupeřit na přehlídce Jihočeská Porta v budějovickém rozhlase

5. březen 2023 10:31

Několik novinek nabídne Jihočeská Porta, která se odehraje v sobotu 18. března v sále Českého rozhlasu České Budějovice. Folkové skupiny a muzikanti tam budou soupeřit o postup do celostátního finále tohoto vyhlášeného soutěžního hudebního festivalu.

„Myslím, že to bude zajímavé setkání už jenom z toho důvodu, že kapely, které se dosud přihlásily, jsou ze tří čtvrtin úplně nové, nikdy na Portě nebyly,“ říká ředitelka Porty Anna Roytová.

Úspěch v soutěži podle ní může skupinám a interpretům pomoci v jejich kariéře. „Ty kapely se dostanou nejen do podvědomí diváků, ale většinou v publiku sedí i producenti různých festivalů, koncertů a vybírají si, co se jim hodí do formátu. Díky tomu kapely dostanou možnost hrát třeba někde, kam by se jinak nedostaly,“ popisuje.

Předsedou poroty Jihočeské Porty je kapelník folkové skupiny Nezmaři Pavel Zajíc. „My jsme byli poprvé na Portě před pětačtyřiceti lety. Dneska jsou možnosti daleko větší než tenkrát a zaplať pánbůh za to, že mladí se snaží něco dělat, chtějí být aktivní, bavit lidi, zkouší, co sami dokážou,“ komentuje.

Čtěte také

Letos je také nový formát hodnocení. „K němu jsme trochu inspirovali soutěžemi typu Superstar, takže muzikant dostane rovnou nějaký feedback, ať už kladný, nebo záporný. Zároveň na to ještě může reagovat, což je, myslím, pro ty kapely důležité,“ uvádí produkční Václav Koblenc.

Jihočeská Porta nabídne oproti minulosti odměny také pro soutěžící, kteří nepostoupí do finále. „Už ti, kteří budou v jihočeském kole, budou moci zahrát třeba na festivalech Prázdniny v Telči a Okolo Třeboně. Zároveň někdo z nich získá možnost natočit tři písně v nahrávacím studiu zadarmo,“ upřesňuje Václav Koblenc.

Na jihočeském kole Porty v sále Českého rozhlasu České Budějovice zahraje jako host kapela Devítka. Dva soutěžící postoupí do celorepublikového finále, které se koná o posledním červnovém víkendu v Řevnicích u Prahy.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související