Folkové Chvojení už podeváté

5. červen 2018

O víkendu 15. - 16. června se v lesním amfiteátru arboreta ve Vysokém Chvojně u Holic uskuteční další ročník tradičního hudebního festivalu Folkové Chvojení. Podtitul Festival člověčí muziky samozřejmě zůstává.

Pokud patříte mezi pamětníky slavných legendárních festivalů jako Slunovrat či Letorost ve Svojšicích a pokud marně hledáte něco, co by alespoň vzdáleně atmosférou ty nádherné chvíle připomnělo, pak je Folkové Chvojení rozhodně dobrý tipem.

Důvodů je více, například: část programu tvoří známé hvězdy našeho žánru, které se na scéně pohybují mnoho desítek let, svou roli hraje samozřejmě i to úžasné přírodní prostředí, arboretum se staletými stromy, mezi kterými stojí scéna s výhledem na polabskou nížinu za zády. V jejich stínu člověk cítí určitou pokoru a respekt před přírodou, jakoby více naslouchal - a v tom prostě krásně a silně rezonují písně, které - jak se na folkový žánr sluší a patří - nevznikají z důvodu komerčního úspěchu, ale čisté z potřeby autorů něco někomu sdělit. Notabene lidem, kteří hledají a mají blízko k přírodě a k člověku.

Stárnoucí generace muzikantů vedle mladé a nastupující, pozoruhodná koláž silných melodií, poezie - názorů a sdělení, souznění akustických nástrojů a nad tím nejstarší - lidský hlas.

Folkové Chvojení je v tomto směru výjimečné. Žádný pivní kotel, žádné paření pod pódiem - jen písně, naslouchání a společné zpívání.

Celý díl pořadu Folková pohlazení je naplněn písněmi účinkujících a berte jej jako pozvánku.

Festival Folkové Chvojení

Vysoké Chvojno u Holic

Pátek 15.6. 2018 - začátek 17:00 hodin
Moderuje: Václav Souček
Wild West * D.N.A. * Spolektiv * Cimbal Classic * Žalman & Spol * Marien*

Sobota 16.6. 2018 - začátek v 11:00 hodin
Moderuje: Míra Ošanec
Lážo plážo * Melda a spol. * Potokap * Vokobere * Druhá tráva a Robert Křesťan * Randez-fou * Lístek * Monty a Nekapela * Fukanec * Wyrton * Devítka * Miloš Dvořáček & Spol.* Spiritual Kvintet* Kamelot*

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.