Firemní klientela i individuální zájemci. Jazykové kurzy se plní zhruba stejně jako před pandemií

7. září 2021 14:20

S novým školním rokem se do lavic vracejí také studenti jazykových škol. Tento týden začaly zápisy do zimního semestru a zdá se, že se Jihočeši přestali obávat koronaviru. Do kurzů se jich hlásí skoro tolik jako před pandemií v roce 2019.

V jazykové škole Aslan v Českých Budějovicích je pořádně rušno. Tento týden začaly zápisy do zimního semestru a podle ředitelky Jany Pavienské se studenti hlásí. „Zájem je dobrý, máme radost. Přijde mi, že lidé jsou nadšení, že se těší na další školní rok, že se otřepali, že zjistili, že chtějí zkusit něco nového,“ komentuje.

K zápisu přišla i paní seniorského věku. S odpovědí na otázku, co jí na kurz přivedlo, neváhá. „Vnučky. Jedna přijede z Německy, druhá je tady, drmolí mezi sebou anglicky a já jim nerozumím. Smějí se a já  nevím čemu, tak potřebuji alespoň základy,“ říká.

Čtěte také

Ještě před půl rokem byli při zápisech lidé opatrnější, teď se ale podle ředitelky školy Jany Pavienské znovu těší na výuku v lavicích. „Definitivně a určitě převládá chuť povídat si, užít se navzájem, být ve společnosti. Je ale pravda, že někteří dojíždějící studenti zároveň najednou zjistili, že jim vyhovuje víc online forma,“ dodává.

Tento trend potvrzuje i ředitelka českobudějovické jazykové školy Sophia Karla Bauerová. „Naše zájmy se s postupujícím věkem a třeba i znalostmi mění, přicházíme na chuť výuce, která kombinuje online způsob a osobní setkání s lektorem,“ uvádí.

Majitele jazykových škol ale trápí odchod některých lektorů během opakujících se lockdownů. „Naším velkým konkurentem se v současné době stává stát. My jsme rádi, že státní učitelé jsou lépe placeni, takže je to takové podnikatelské prostředí, kdy nemáme nic jistého a nevíme dne ani hodiny,“ doplňuje Karla Bauerová.

Podle ředitelů teprve letošní školní roku ukáže, jestli jazykové školy pandemii skutečně ustály.

Spustit audio

Související