Filmoví nadšenci pozor! Habrdova Jitřenka vychází

17. červen 2014

Za pár dní bude mít veřejnou premiéru nový film Jitřenka mladého českobudějovického režiséra Daniela Habrdy.

Krátkou romanci, ve které účinkují vedle několika herců hlavně všichni zpěváci sboru Jitřenka i se svou vedoucí Elvírou Gadžievou, nepromítají v žádném kině. Od 26. června bude veřejně dostupná na internetovém serveru YouTube.

„Chtěl jsem původně natočit nějaký akční film, šarvátky, hodně střihů, napětí, boj,“ svěřuje se student druhého ročníku písecké vyšší odborné filmové školy Daniel Habrda. „Pak mi můj profesor navrhl, ať vytvořím film v nějakém mě známém prostředí. A víc doma, než v pěveckém sboru Jitřenka, asi nejsem nikde,“ vysvětluje filmař okolnosti vzniku romantické zápletky.

Točilo se v noci v Hartmuthově vile

Děj snímku Jitřenka je jednoduchý. Do sboru přichází nová zpěvačka, na první pohled krasavice, a hned dvěma hochům se zrychlí tep. Jeden plachý romantik, druhý extrovert a sebevědomý frajer, prostě situace nejen českobudějovickým teenagerům dobře známá.

Natáčelo se tři dny přímo ve zkušebně sboru a budově Domu dětí a mládeže v Českých Budějovicích. „Přesněji řečeno tři dny a tři noci. Kvůli světlu, jsme totiž pracovali hlavně v noci,“ říká Daniel Habrda.

Ukočírovat partu kamarádů nebylo prý nijak snadné. „Oni mě neberou moc jako režiséra, ale víc právě jako kamaráda. A také nejsou herci, takže jsem je občas musel i trochu podfouknout,“ přiznává režisér zpětně své triky. To třeba zakřičí stop, mávne na kameramana známý signál a zmizí s ním na chvíli za dveře, jako že na poradu. Sboristky zůstanou na place a před kamerou, o které si myslí, že je vypnutá, sehrají bez zábran dokonalou scénu – holky se baví o přestávce.

Z technika prý režisér nikdy nebude

Daniel Habrda je sice z rodiny umělců a muzikantů, ale k filmu se dostal náhodou. Na střední škole, kde studoval technický obor, se jednou z hecu zhostil úkolu natočit krátký film do soutěže. Pak přišlo video z maturitního plesu a bylo rozhodnuto. „Nechal jsem techniku technikou a přihlásil se na filmovou akademii, kam mě ale nevzali, protože prý technik nemůže být dobrý režisér,“ směje dnes Daniel bez hořkosti prvnímu nezdaru. Na vyšší odborné škole v písku to už naštěstí vyšlo a tak se může Daniel pokusit negativní předpověď zvrátit.

Po filmu Jitřenka, který bude brzy veřejně dostupný na internetu, pracuje nyní Daniel Habrda na dokumentu o sbormistrovi, který po léta sbor vedl Otokarovi Dubském. „Mým snem je ale natáčení výpravných filmů. Ty totiž české kinematografii chybí,“ odhaluje režisér své odvážné plány. Už nyní se pomalu rodí scénář pro tajemný fantazy snímek inspirovaný dílem Karla Čapka.

autor: Ivan Studený
Spustit audio