Festivalové vysílání bude letos znít z Kavárny POTMĚ. Představí tradiční pořady, zajímavé hosty i svět nevidomých

13. říjen 2021

Festivalové studio 37. ročníku najdete na olomouckém Horním náměstí v Kavárně POTMĚ. Zatemněný prostor mobilní kavárny, která návštěvníkům přibližuje svět nevidomých, bude sloužit jako zázemí pro vysílání pěti rozhlasových stanic.

Kavárna POTMĚ zahájí svůj provoz v pondělí 18. října po 13. hodině. Výbornou kávu i netradiční zážitek pak bude nabízet až do čtvrtka 21. října. Návštěvníkům skýtá možnost vyzkoušet si život zrakově postižených, kteří se v prostoru orientují pouze pomocí sluchu a hmatu.

V Olomouci bude navíc sloužit jako rozhlasové studio, které nabídne nejenom živá vysílání a speciální poslechy, ale také příležitost být s moderátory v okamžiku, kdy se mohou spolehnout pouze na svoje znalosti a paměť. Kvůli naprosté tmě totiž nejsou v kavárně povoleny žádné obrazovky, telefony ani taháky napsané na papíře.

Otevírací doba Kavárny POTMĚ

pondělí 18. října / 13:00 – 19:00
úterý 19. října / 6:00 – 20:00
středa 20. října / 10:00 – 19:00
čtvrtek 21. října / 9:00 – 16:00

Vstupné do Kavárny POTMĚ je 150 Kč. Svojí návštěvou přispějete do sbírky Světluška na pomoc těžce zrakově postiženým dětem i dospělým a jako památku na nevšední zážitek si odnesete hrneček s logem. Vstupenky je možné koupit na portále GoOut.net.

Kavárna POTMĚ.jpg

Festivalové vysílání v Kavárně POTMĚ

Jako první odstartuje festivalové vysílání Radio Wave se svým audio thrillerem Neklid o dokonalém vztahu, který skončí tragicky. Jeho poslech v naprosté tmě tak nabízí unikátní zážitek, který rozhodně není doporučován neotrlým návštěvníků. V podcastu je totiž využit binaurální zvuk, technologie, která přináší posluchačům vtahující audio zážitek, jako kdyby právě stáli v místnosti s postavami příběhu a slyšeli, co slyší ony.

Moderátor Dalibor Gondík při natáčení Ranní Dvojky

Živé vysílání přímo z kavárny si pro návštěvníky připravily hned čtyři rozhlasové stanice. Moderátor Dalibor Gondík přivítá v úterní Ranní Dvojce jako hosta čestného prezidenta festivalu a herce Igora Bareše. Ve stejný den potěšíme děti živým vysíláním Klubu Rádia Junior, ve kterém moderátorka Jana Rychterová vyzpovídá ředitelku Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabrielu Drastichovou.

Výjimečný poslech se v Kavárně POTMĚ uskuteční v úterý od 15. hodiny. Během dvou půlhodinek zavzpomínáme na herečku Hanu Maciuchovou prostřednictvím vybraných ukázek z jejích rozhlasových her.

Aleš Vrzák při natáčení Nesmrtelnosti

Další živá vysílání bude kavárna hostit ve čtvrtek. Poslední festivalový den zpestří pořad Radiožurnálu Host Lucie Výborné s režisérem rozhlasových her Alešem Vrzákem jako hostem a vltavský kulturní pořad Vizitka, ve kterém moderátor Michal Bureš vyzpovídá režiséra, překladatele a člena odborné poroty kategorie Drama Šimona Dominika.

Poslední akcí v Kavárně POTMĚ bude poslech ukázek z podcastu Stopař a debata s dramaturgyní pořadu Kateřinou Rathouskou.

Program speciálního vysílání z Kavárny POTMĚ

PONDĚLÍ 18. 10. 2021

18:00 – 19:00 / poslech thrillerového podcastu Neklid

ÚTERÝ 19. 10. 2021

6:00 – 8.30 / živé vysílání Ranní Dvojky s Daliborem Gondíkem (host herec Igor Bareš)
15:00 – 16:00 / Vzpomínka na Hanu Maciuchovou: poslech vybraných rozhlasových her
19:00 – 19:50 / živé vysílání Klubu Rádia Junior (host ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová)

STŘEDA 20. 10. 2021

9:00 – 10:00 / živé vysílání Hosta Lucie Výborné (host režisér Aleš Vrzák)

ČTVRTEK 21. 10. 2021

10:00 – 11:00 / živé vysílání Vizitky Českého rozhlasu Vltava
15:00 – 16:00 / poslech podcastu Stopař a debata s dramaturgyní pořadu Kateřinou Rathouskou

autor: nwe
Spustit audio