Festival Táborská setkání nabídne Davida Kollera, rytířský turnaj i fotbal mnichů

14. září 2018 07:14

V Táboře v pátek 14. září začínají městské slavnosti Táborská setkání. Pořadatelé očekávají, že na ně zavítá okolo 20 tisíc návštěvníků. Letošní novinkou bude středověký špitál nebo fotbal mnichů.

„Jedná se o akrobatické vystoupení, kdy herci v příslušných kostýmech mnichů simulují fotbalový mač s třímetrovou koulí. Je to groteska, jednotlivé gagy na sebe navazují,“ představuje jednu z novinek třídenního festivalu vedoucí městského odboru kultury a cestovního ruchu Martina Suchá

Akce nabídne vystoupení více než padesáti hudebních a divadelních souborů, noční pochodňový průvod, středověké tržiště i ohňostroj.

Scházet nebude ani královský rytířský turnaj v Tismenickém údolí u Housova mlýna. Lidé si tam podle ředitele agentury Argo Petra Nůska mohou prohlédnout i funkční repliku středověkého obléhacího stroje. „Ten dobývací stroj je patnáct metrů vysoký. Patří mezi největší v Evropě a je rozhodně největším strojem tohoto druhu v České republice,“ popisuje.

Festival začne v pátek ve 20.30 hodin husitským chorálem Ktož sú boží boží bojovníci, který zazpívá slovenský operní pěvec a primátor partnerského města Otokar Klein. Další hudební program na Žižkově náměstí nabídne i koncert Davida Kollera nebo kapely Mňága a Žďorp.

K Sudoměři se vrátil Jan Žižka a s husity opět odolal přesile

Rekonstrukce bitvy u Sudoměře a přímý přenos Českého rozhlasu České Budějovice

Před 596 lety, 25. března 1420, se odehrála slavná bitva u jihočeské Sudoměře. Na hrázi mezi rybníky Markovec a Škaredý odolali husité mnohem početnější skupině takzvaných Železných pánů. Jak asi boj vypadal, mohli lidé zjistit při sobotní rekonstrukci. Z místa živě vysílal i Český rozhlas České Budějovice.

V sobotu se pak na hlavním pódiu představí zpěvačka Barbora Poláková nebo slovenská skupina No Name. Závěr programu okolo půlnoci bude patřit kubánské kapele.

Nedělní program se už nese ve znamení zklidnění. Kromě folklórních vystoupení na Žižkově náměstí nabídne i speciální prohlídky vybraných historických objektů. „Šest zajímavých památek bude otevřeno pro návštěvníky zdarma a na každém místě se budou konat koncerty, divadelní představení, krátká vystoupení tak, aby to bylo pro diváky zajímavé,“ doplňuje Martina Suchá.

Rozpočet letošních slavností je 5,5 milionu korun. Třetinu peněz získá město ze vstupného, třetinu od sponzorů a zbytek doplatí ze svého rozpočtu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související