Festival Sonda během týdne představí to nejlepší z Jihočeského divadla

30. duben 2018 12:10

Stou reprízou divácky úspěšné komedie Muž sedmi sester začne v pondělí 30. dubna večer v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích festival Sonda. Až do neděle nabídne divákům to nejlepší z repertoáru.

Do přehlídky se zapojí soubor činohry, opery, baletu i Malého divadla. Festival vyvrcholí v neděli předáním uměleckých cen Jihočeská Thálie.

„Festival Sonda by vždycky na závěr zimní sezóny, předtím než se divadlo odstěhuje na otáčivé hlediště, měl přinést takový výběr toho nejzajímavějšího, co podle našeho soudu za sezónu vzniklo,“ říká šéfka činohry Jihočeského divadla Martina Schlegelová.

Přehlídka začne osvědčeným kouskem, komedií Muž sedmi sester. „To je unikátní, po třinácti letech se loučíme s inscenací, která tady dosáhla sta repríz. Vedle toho ale máme i horkou novinku, do programu jsme přidali inscenaci Téměř dokonalá láska. Premiéru měla teprve nedávno, ale tak se povedla, že jsme si říkali, že by bylo škoda ji tam nedat,“ dodává Martina Schlegelová.

 Dále upozorňuje na zajímavý projekt, který i zarezonoval po celé republice mezi lidmi, kteří mají rádi balet a tanec, a to Klíče odnikud Petra Zusky.

Starý dům, v němž zemřela vyšinutá žena, se stal inspirací pro balet Klíče odnikud

Inscenace Klíče odnikud, kterou uvádí balet Jihočeského divadla v Českých Budějovicích

Celovečerní baletní inscenaci s názvem Klíče odnikud uvádí Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Autorem i režisérem je choreograf Petr Zuska, někdejší šéf baletu Národního divadla v Praze. K autorskému divadlu ho inspirovala návštěva starého domu.

V pátek nabídne festival dokonce premiéru. „Chtěli jsme, aby to nebyla jenom bilance, aby to mělo i něco nového přímo pro festival. Opera tedy představí Dona G, svůj projekt o donu Juanovi,  polooperní a poločinoherní inscenaci,“ zve Martina Schlegelová.

Sondu ukončí předávání uměleckých ocenění za celou sezónu Jihočeská Thálie. „Dozvíme se, které inscenace a kteří interpreti byli nejúspěšnější u diváků i odborných porot. Diváci mají ještě šanci hlasovat do 2. května, z hlasujících pak budeme losovat výherce lístků na Krumlov,“ připomíná šéfka činohry.

autor: pku
Spustit audio

Související