Festival Krumbenowe v Českém Krumlově ukáže, jak žili pravěcí lovci a sběrači

7. září 2019 05:55

Jak vypadala řemesla v době bronzové? Jak pracovali první zemědělci? A co duchovní svět pravěkého člověka? Na takové otázky odpoví festival pravěké a středověké kultury Krumbenowe v Českém Krumlově.

Začne v sobotu 7. září v 10 hodin v Pivovarské zahradě. Organizátoři letos zvolili téma Mezi nebem a zemí. Návštěvníkům chtějí představit především pravěké rituály a kult.

„Bude tam naučná stezka, cesta kultu se stanovišti, kde se snažíme zdůraznit nějaký nález, který souvisí s rituály. Budeme se ho snažit oživit,“ vysvětluje archeoložka Regionálního muzea v Českém Krumlově Lucie Šmahelová.

Čtěte také

Podle další organizátorky Veroniky Puhačové je velkou součástí archeologie výzkum pohřbívání a pohřbů. „Proto budeme mít stanoviště zaměřené na způsob zkoumání těchto pohřbů a antropologii. Připravujeme rekonstrukci jednoho hrobu z pozdní doby kamenné a naše lektorky tam budou představovat i ty archeologické metody,“ dodává.

Pořadatelé ukáží různá řemesla a každodenní život pravěkých a středověkých lidí. „Snažíme se představit, jak se ta řemesla vyvíjela. Zajímají nás paleolitičtí lovci a sběrači, první zemědělci i řemesla v době bronzové, budou se například škrábat kůže, bude se lovit, zpracovávat maso nebo mlít obilí na placky s použitím tradičních nástrojů,“ upřesňuje Lucie Šmahelová.

autor: Ondřej Hanousek
Spustit audio

Související