Festival Klasici v Táboře zahájí hráč na lesní roh Radek Baborák a houslový virtuos Jan Mráček

29. září 2019

V Táboře v neděli 29. září začíná hudební festival Klasici v Táboře. Návštěvníky čeká celkem šest koncertů, které jsou tentokrát z větší části věnované komorní hudbě.

Devátý ročník festivalu zahájí společné vystoupení houslisty Jana Mráčka a světového hornisty Radka Baboráka. „Radek Baborák je dlouhodobě jeden z nejlepších hornistů na světě, ne-li vůbec nejlepší. Navíc se pustil do dirigování a na tomto koncertě zazní jeho úpravy různých skladeb. Jsou to velké hudební zážitky,“ zve pořadatel festivalu Tomáš Hubka.

Posluchačům se představí i další virtuos, houslista Jan Mráček „Ten je koncertním mistrem České filharmonie a mimo jiné také nejmladším laureátem Pražského jara v historii soutěže,“ připomíná pořadatel.

Návštěvníci zahajovacího koncertu se podle Tomáše Hubky stanou i svědky historické události. Radek Baborák se totiž společně s Janem Mráčkem rozhodl obnovit slávu Pražských komorních sólistů, kteří v 70. a 80. letech minulého století patřili mezi naše nejlepší komorní orchestry.

Čtěte také

„Doufám, že když se dala tahle dvojice dohromady, mohlo by to navázat na tradici, ale komorní orchestry to mají opravdu těžké. Jedná se o hudbu náročnou pro posluchače a spíš je větší zájem o větší tělesa, symfonické orchestry, ale vypadá to, že doba nazrává ke komorní hudbě, že lidé si chtějí opravdu užít tu hudbu takovou, jaká je, a že se nemusí hrát tak na efekt, což se posledních dvacet let všichni snažili a což je možná taková slepá ulička. My bychom se rádi vrátili k tomu jádru, aby na koncerty chodili lidi, kteří si užijí hudbu takovou, jak má být,“ komentuje Tomáš Hubka.

Další festivalový program Klasiků v Táboře nabídne například koncerty Epoque Quartet, hobojisty Viléma Veverky a harfenistky Kateřiny Englichové, Cimbálové muziky České filharmonie nebo vystoupení Pražských komorních symfoniků s houslistou Václavem Hudečkem a violoncellistou Petrem Nouzovským .

Na festival Klasici v Táboře zve kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma v Jindřichově Hradci a představuje román Nabarvené ptáče v audiopodobě a nové album zpěváka Vladimíra Mišíka Jednou tě potkám.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související