Festival Jamboree ve Strakonicích letos nebude, klesl zájem publika

3. březen 2013

Festival Jameboree ve Strakonicích se letos neuskuteční. Akce určená milovníkům country a bluegrassu se konala ve Strakonicích každé jaro a přijížděli za ní lidé z celé České republiky. Na festivalu v minulosti vystoupily takové hvězdy jako zpěvák Waldemar Matuška nebo americký kytarista David Grier. Nyní však zájem publika klesl a na festival prý nejsou peníze. Letošní ročník, který měl být již dvaadvacátý v pořadí, se tak neuskuteční.

„Ve srovnání s těmi předchozími ročníky byla menší účast hlavně dojíždějících diváků, zřejmě v souvislosti s celkovou nepěknou finanční situací. Asi v souvislosti s dopravou. A ten dvoudenní pobyt pro ně byl drahý,“ myslí si ředitelka kulturního střediska ve Strakonicích Eva Dresslerová. Podle ní na festival nejsou peníze.

Neznamená to však, že Jamboree končí docela. Zapeklitou situaci se pokouší řešit dramaturg festivalu Petr Kuklík.

„Dáme si nucenou pauzu, protože to rozhodnutí ze strany města, jako zřizovatele Městského kulturního střediska, přišlo poměrně pozdě a není v silách asi převézt festival někam jinam tak, aby neutrpěla buďto dramaturgie, nebo organizace,“ říká Kuklík.

V současné době se prý snaží najít jiného organizátora a na jiném místě, kde by festival mohl pokračovat.

„A samozřejmě už pracujeme na výběru nějakých dost známých nebo renomovaných umělců, kteří by této muzice zase mohli vrátit slávu nebo význam na české scéně,“ doplňuje Kuklík.

autor: kbch
Spustit audio