Ferdinand Seibt – německý historik z Litoměřic

10. květen 2017

Tentokrát si připomeneme významného německého historika Ferdinanda Seibta, který se narodil 9. května 1927 ve Střížovicích na Litoměřicku.

V Litoměřicích navštěvoval gymnázium, které ale nedokončil. V roce 1944 musel narukovat do Wehrmachtu. Po válce byl odsunut do Bavorska, kde na univerzitě v Mnichově vystudoval historii, filozofii a germanistiku. Po té několik let učil historii na středních školách, ale zároveň se věnoval vědě.

Orientoval se zejména na období českého středověku. Svými pracemi o husitství, Karlu IV. a dalších tématech vážících se k českým zemím, si vysloužil pověst předního odborníka na české dějiny a to nejen v rámci Německa, ale i Evropy.

V roce 1969 se stal profesorem na univerzitě v Bochumi, spolupracoval také s Collegiem Carolinem, centrem pro výzkum kultury a dějin českých zemí. Od roku 1980 toto centrum vedl.

Mezi Seibtovy nejzásadnější publikace patří monografie o Karlu IV. anebo obsáhlá studie Německo a Češi, věnovaná soužití Čechů a Němců. Seibt se nevyhýbal ani moderním dějinám, příkladem může být kniha Ta stará ošklivá melodie. Několik ohlédnutí za německou historií 1900 – 1945.

Za svou vědeckou práci získal Ferdinand Seibt řadu ocenění včetně Medaile České republiky Za zásluhy 1. stupně. Zemřel 7. dubna 2003 v Mnichově.

Heute erinnern wir an einen bedeutenden deutschen Historiker Ferdinand Seibt. Seibt wurde am 9. Mai 1927 in Strizowitz bei Leitmeritz geboren. In Leitmeritz besuchte er das Gymnasium, welches er aber nicht beendete. Im Jahre 1944 musste er in die Wehrmacht einrücken. Nach dem Kriegsende wurde er nach Bayern vertrieben. An der Münchner Universität studierte er Geschichte, Philosophie und Germanistik. Danach unterrichtete er an mehreren Mittelschulen und widmete sich auch der Wissenschaft. Speziell bearbeitete er in seinen Werken das Böhmische Mittelalter.

Mit seinen Arbeiten über die Hussitenbewegung, über den Karl IV. und über weitere Themen aus böhmischen Ländern erwarb er einen Ruf als führender Expert für die böhmische Geschichte und das nicht nur in Deutschland, sondern auch in Europa. Im Jahre 1969 wurde er Professor an der Uni in Bochum und arbeitete mit Collegium Carolinum zusammen, welches ein Zentrum für das Studium der Kultur in böhmischen Ländern war. Seit 1980 führte er selber dieses Zentrum.

Zu den wichtigsten Publikationen gehört eine Monografie über den Karl IV., oder eine umfangreiche Studie „Deutschland und die Tschechen“, die dem Zusammenleben beider Völker gewidmet ist. Seibt bearbeitete in seinen Arbeiten auch die moderne Geschichte. Als ein Beispiel kann man das Buch „Das alte böse Lied. Rückblicke auf die deutsche Geschichte 1900 bis 1945“ sehen.

Für seine Wissenschaftliche Arbeit bekam Seibt mehrere Würdigungen, incl. Verdienstmedaille 1. Grades der Tschechischen Republik. Ferdinand Seibt starb am 7. April 2003 in München.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.