Fazole mohou být elegantní, rafinované i sladké, slibuje kuchařka

19. květen 2016

Sto neodolatelných receptů pro milovníky fazolí, čočky a cizrny slibuje kniha Luštěniny, kterou vydalo nakladatelství Ikar. Její autorkou je Genevieve Taylorová, která už napsala čtyři kuchařské knihy a přispívá kulinářskými sloupky do předního gastronomického časopisu Crumbs.

Naučte se milovat fazole, zdůrazňuje autorka. „Všem luštěninám říkám fazole. Tato prostá potravina skutečně patří k těm, s nimiž v kuchyni nejraději experimentuji. Fazole a obecně luštěniny jsou levné, syté a plné živin – což asi každý ví, ale ráda bych vám ukázala, že mohou být i vzrušující, elegantní, rafinované, smyslné, exotické a dokonce i sladké,“ píše na úvod kuchařky.

Fazole podle ní už nejsou jen územím zapřisáhlých příznivců zdravé výživy, fazolové recepty v posledních letech urazily dlouhou cestu. Vyzdvihuje schopnost fazolí přijímat chutě různých bylinek a koření.


Pikantní zelená čočka se špenátem a koriandrovým jogurtem

Suroviny:
2 velké cibule
2 lžíce oleje
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce černuchy (černého kmínu)
1 lžíce mletého koriandru
1 lžička drceného sušeného chilli
1 lžička mleté kurkumy
½ lžičky mleté skořice
3 stroužky česneku
4 centimetry zázvoru
200 gramů zelené čočky
1 litr zeleninového vývaru
400 gramů čerstvého špenátui
sůl, pepř

Koriandrový jogurt:
4-6 lžic bílého jogurtu
1 malý svazek čerstvého koriandru
sůl, pepř

Ve velké pánvi nechte na oleji pomalu zesklovatět cibuli. Smažte bez poklice asi 15 minut, dokud cibule nezměkne a lehce nezkaramelizuje. Přidejte koření, rozdrcený česnek a strouhaný zázvor a smažte 1 až 2 dvě minuty, dokud se koření nerozvoní.

Do pánve nasypte čočku, nalijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a bez poklice mírně vařte, dokud čočka nezměkne (ale nesmí se rozpadat) asi 25 až 30 minut. Ke konci varu přilijte podle potřeby malé množství vody.

Do pánve přidejte špenát, namačkejte ho do jedné vrstvy na čočku. Zakryjte těsnící poklicí a nechte 3 minuty zavadnout, pak jemně vmíchejte do čočky. Podle chuti osolte a opepřete.

Připravte jogurtovou zálivku: v malé mističce smíchejte nadrobno nakrájený koriandr s bílým jogurtem. Podle chuti osolte a opepřete.

TIP: Podávejte s teplou chlebovou plackou naan.


Čokoládovo-pomerančové brownies

Suroviny:
1 konzerva černých fazolí, bez nálevu a propláchnutých vodou
200 gramů hořké (70%) čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni
3 velká vejce
4 lžíce slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje
125 gramů cukru (nejvhodnější je jemný moučkový)
75 gramů polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
2 lžičky vanilkového extraktu
kůra ze 2 pomerančů
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
2-3 lžíce mléka

Předehřejte troubu na 180°C. V kuchyňském robotu rozdrťte fazole na hrudkovitou kaši. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, vejce, olej a mixujte, dokud nevznikne hladká hmota.

Přidejte cukr, mouku, kakao, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru, prášek do pečiva a jednou sodu. Vypracujte hladké těsto. Nakonec přidejte tolik mléka, aby těsto mělo lehce tekutou konzistenci.

Čtvercový pekáček (25x25 cm) vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Vlijte do něj těsto a povrch uhlaďte jídelním nožem.

Pečte přibližně 20 minut. Povrch bude křupavý a těsto se bude po okrajích od pekáčku oddělovat, Nechte v pekáčku zcela vychladnout a pak nakrájejte na 12 čtverečků.

Spustit audio