Fanoušci budějovického Motoru zažívají postupovou euforii. O společnou oslavu ale přišli

20. březen 2020 12:37

Ukradená oslava. Asi to nejčastěji zmiňují příznivci českobudějovického hokejového týmu, kteří se těší na extraligu. Motor vyhrál základní část druhé nejvyšší soutěže a po zrušení play off kvůli epidemii koronaviru postoupil.

Fanoušci oslavují, ale v době nouzového stavu každý sám. Tedy abychom byli úplně přesní, dva skalní fanoušci se sešli, ale oni jsou tak trochu jako jedno tělo - Pajky a Žíža. Svědomitě s rouškami zpívali do opuštěných českobudějovických ulic, že jsme první.

Pajky, tedy Pavel Vágner ukazuje klubovou šálu s heslem Spolu za velkým snem. „Konečně můžeme říct, že tenhle nápis je aktuální a sen se nám skutečně splnil,“ říká.

„Za všechny fanoušky to vstřebáváme. Myslím, že nám to všem pomalu dochází, nikdo nečekal, že se to takhle vyvine, ale radost převládá,“ dodává Jan Žižka, ve fanouškovském kotli přezdívaný Žíža.

Příznivci Motoru čekali na návrat do extraligy dlouhých sedm let. Pavel Vágner nosí M na prsou hrdě už 35 let a radost, možná dokonce euforii z postupu nemá důvod skrývat. „Mám úplně úžasné pocity, když si to uvědomuji. Je to naprostá paráda a jsme šťastní,“ popisuje.

Čtěte také

V uplynulé sezoně činila průměrná návštěvnost v Budvar aréně na zápasech Motoru 5843 diváků. To je nejvíc ze všech týmů mimo nejvyšší soutěže v celé Evropě. Pavel Vágner si myslí, že na české scéně jsou Motoráci, jak si říkají, nejlepší ze všech. „Věříme tomu, že i v extralize budeme parádní a konkurenceschopní,“ doplňuje.

Vzhledem k situaci, kterou způsobil výskyt nového koronaviru, přišli příznivci Motoru o společné oslavy. Velké sportovní úspěchy v Českých Budějovicích bývají spojeny s vykoupáním v Samsonově kašně na náměstí. Nad tím opravdu ve výjimečných případech městští policisté přimhouří oči, teď neměli důvod. „Bohužel jsme o to přišli, holt to tahle je, ale věříme, že se ještě s klukama uvidíme a třeba ještě do té kašny vlítnem,“ zmiňuje Pavel Vágner.

A Jan Žižka, už podle jména bojovník, nemá obavy z toho, že by se Motor ohřál v extralize, třeba jako Kladno, pouze jednu sezonu. „Já si myslím, že tohle si nikdo z nás nepřipouští a hlavně se všichni těšíme,“ uzavírá.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související