Faktury nám chodí pořád, říká starosta Orla Kryštof Kratochvíl

30. listopad 2020 11:17

Horolezci by se za běžných okolností stahovali z hor na lezecké stěny. Ty jsou ale zavřené a tak se za poslední týdny dostaly do finančních potíží. Tento problém řeší například lezecká stěna Lanovka v Českých Budějovicích.

„Venku už se nám dny krátí a navíc bývá poměrně stabilní počasí, tak by člověk rád vyrazil alespoň na umělou stěnu,“ říká horolezec Vojtěch Blažek. Umělé stěny jsou ale zavřené už od 9. října.

„Lidi jsou natěšení na tu stěnu, nemůžou chodit ven, pro nás je ten listopad takový smutný, máme tu prázdno,“ vysvětluje Cyril Kratochvíl, správce horolezecké stěny českobudějovického Orla.

Horolezci by se za běžných okolností stahovali z hor na lezecké stěny. Ty jsou ale zavřené

Jednota Orel zažívá finančně velmi těžké časy, jak popisuje starosta Orla Kryštof Kratochvíl: „Chodí nám pořád faktury za teplo, energie, to pořád musíme platit dopředu. Nám by stačilo otevřít třeba i pro pět lidí, pomohlo by to i psychice našich zaměstnanců.“

Jednota Orel v Českých Budějovicích má šest set členů, vlastní také tělocvičnu, sál a hernu na stolní tenis. V současné době nemůže provozovat ani dětské kroužky.

„Děti jsou zavřené doma, takže nejen, že přijdou o dovednosti, které získaly, ale je takto omezen i aktivní sport,“ dodává Kryštof Kratochvíl.

Orla mohou horolezci podpořit nejen v novém e-shopu, v němž má jednota připravenou i speciální sekci jménem Podpoř Lanovku.

Celou reportáž Anny Vrhelové si poslechněte online nebo si ji stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio