Expozice Země hradů v informačním centru v Hukvaldech nabízí unikátní pohled na české památky

4. prosinec 2021

Je mnoho důvodů, proč navštívit moravskou vesničku Hukvaldy. Ať už chcete putovat po stopách slavného hudebního skladatele, navštívit rozlehlou oboru nebo vystoupat na zříceninu hradu Hukvaldy. My vás ale pozveme do podhradí. V rodném domě Leoše Janáčka se dnes nachází informační centrum. A v něm stálá expozice nazvaná Země hradů.

Osm desítek pečlivě vyvedených modelů českých, moravských a slezských hradů zdobí prozatím jednu místnost v patře Informačního centra na Hukvaldech. Na počátku stál zájem zdejšího rodáka Miroslava Bittera o historii, středověk a o hrady jako takové. Původně chtěl návštěvníkům představit právě zdejší hrad Hukvaldy.

V expozici najdete keramiku a další drobné předměty, které se na hradě našly. Podrobně je tu popsaná i jeho historie. Postupně se ale plán stával ambicióznějším. Vždyť v České republice je hradů celá řada. Pokud bychom hledali přesný údaj, dopátrali bychom se například k těmto číslům: 53 zachovaných hradů, 388 zřícenin a 20 zaniklých hradů. Proč tedy nepředstavit další z nich?

Postupně se tak ve vitrínách zabydlují modely hradů, provedené v různém měřítku a sestavené nejrůznějšími modeláři. Návštěvníci, zejména ti, co se sami někdy pokoušeli něco podobného slepit, oceňují hodiny a hodiny mravenčí práce, která vede k dokonalému výsledku.

Velká část expozice je věnována hradu Hukvaldy. Třeba těmto nálezům, které na samotném hradu neuvidíte

Na jeden papírový model jsou ovšem v hukvaldském informačním centru zvlášť hrdí. Jde o model hradu Libštejna od českého architekta Richarda Vyškovského. Právě Vyškovského modely k vystřihování vycházely pravidelně v časopise ABC. Tento však nikdy nevyšel.

Expozice Země hradů se stále rozrůstá. Jedna místnost informačního centra už je zaplněna. Po úpravách dalších prostor nebude nic bránit tomu, aby se naplnil plán Miroslava Bittera: mít zde modely všech hradů, které u nás najdete. Expozice je přístupná celoročně, každý den od 9 do 17 hodin. Více informací najdete na webových stránkách expozice.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.