Evropský saňový pes dokáže jít až na hranici fyzických možností. Potřebuje hodně pohybu a práce

27. květen 2021

Zejména ke sportovním účelům se používá psí plemeno, které pochází původně z Norska. Evropský saňový pes byl vyšlechtěn z německého krátkosrstého ohaře, z něhož by měl mít alespoň 50 procent, dále z pointera a greyhounda. Postupem času byli přikříženi i aljašský malamut a sibiřský husky. 

Každý pes je v podstatě originální a ukrývá v sobě jinou krev. Potvrzuje to majitel devíti evropských saňových psů a zároveň musher Marián Kdýr ze Smrhova u Besednice. „Jedná se v podstatě o čistokrevného oříška. I přesto si ale chovatelé tohoto plemena dobře hlídají rodokmeny osm až deset generací zpět,“ říká.

Evropský saňový pes je velmi temperamentní a učenlivý. Využívá se zejména pro sprinterské závody, to znamená při soutěžích na sucho na tratích do osmi kilometrů a při zimních závodech, tedy v zápřahu do saní, na vzdálenostech do šestnácti kilometrů.

Čtěte také

Psi jsou velmi odolní a dokáží jít až na hranici fyzických možností. V počátku výcviku štěněte je ale potřeba právě na tuto schopnost dávat pozor. „Jelikož je to pes hodně energický, tak na tom začátku nezná svoji hranu, kam až může zajít. Je potřeba na to dávat pozor a při běhání nebo tahání saní je nutné v nejlepším přestat. Začíná se s úseky kolem 300 metrů, které se postupně prodlužují,“ popisuje Marián Kdýr. 

Zbarvení evropských saňových psů je poměrně pestré a dokonce mají i několik barev očí. Jsou přátelští a lze si je samozřejmě pořídit, aniž byste je používali ke sportovním účelům. Je ale třeba počítat s tím, že potřebují denně hodně pohybu a práce.

Více zajímavostí o tomto plemenu přináší magazín Máme rádi zvířata. Dále pořad nabízí povídání o etologii, prozradí, co pozitivního, ale i negativního přinesla domestikace zvířat, a pro rybáře přidá rozhovor o lipanovi.

Spustit audio

Související