Evropský den bez aut vytlačí auta z českobudějovického náměstí

22. září 2009

Na jihu Čech se dnes koná řada akcí v rámci Evropského dne bez aut. Magistrát města České Budějovice ve spolupráci s centrem ekologické a globální výchovy Cassiopeia připravil na uzavřeném náměstí Přemysla Otakara II. bohatý program na celý den.

Jak Českému rozhlasu řekla referentka oddělení odpadového hospodářství Magistrátu města České Budějovice Martina Růžičková, dopoledne bude patřit především dětem: "Dopoledne využijeme k různým hrám a soutěžím. Děti se budou vzdělávat ve zdravovědě, odpadovém hospodářství a samozřejmě i dopravě. Pro děti sou přichystány krásné odměny, pro menší omalovánky a pro ty větší jízdní helmy nebo vstupenky do zoo. Už do rána probíhá na náměstí ekotrh a odpadová olympiáda."

Na odpoledne je ještě kromě soutěží a her pro děti připraveno promítání filmů ze soutěže Ekofilm a vystoupení hudebních skupin.

Ve Strakonicích se v rámci Evropského dne bez aut koná akce s názvem Strakonicemi na dopravním prostředku poháněném vlastní silou. Sraz je v 17 hodin před tribunou stadionu na Sídlišti. Každý účastník může bezprostředně po dojezdu před plavecký stadion STARZ Na Křemelce navštívit bezplatně krytý bazén a vybrat si jednu z hodnotných cen.

Jak prozradila Radka Mrkvičková z odboru životního prostředí strakonické radnice, během minulých tří ročníků se žádné kuriozity na startu neobjevily: "Pojede se na kolech, koloběžkách, in-line bruslích severní částí města, přes most Jana Palacha a skončí se u plaveckého stadionu Na Křemelce. Proběhne také ukázka městské policie v čipování kol."

Jak Radka Mrkvičková dodala, rok od roku je zájem o akci větší. Loni se například zúčastnilo bezmála 200 lidí.

Spustit audio