Eva Zamrazilová: Politici by měli přestat vnímat deficit jako normu

Rozpočet se schodkem 40 miliard korun není optimální. Takový je názor Národní rozpočtové rady, která dohlíží na veřejné rozpočty. Jaké plánované výdaje do budoucna mohou být rizikovou zátěží? Nejen na to odpovídá šéfka rady Eva Zamrazilová.

„Z pohledu ekonoma by v době hospodářského růstu měl být výsledek státního rozpočtu minimálně vyrovnaný tak, aby se tvořily nějaké rezervy na dobu, která tak dobrá nebude…,“ říká šéfka rady Eva Zamrazilová.

Deficity se staly podle ní normou – tiká demografická bomba a je 15 let času se na tuto situaci připravit. „Politici by měli přestat deficity vnímat jako normu a dívat se dále do budoucna,“ říká.

Tomáš Prouza: Česko by mělo otevřít svůj pracovní trh

Tomáš Prouza

Kdo reguluje české podnikatele až do absurdních maličkostí? Může za to Brusel, nebo čeští úředníci a politici? Jak se vypořádat s nedostatkem pracovní síly? A jaký má smysl větší ochrana hranic EU? Nejen na tyto otázky odpovídal předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Potencionální riziko pro příští roky jsou také platy ve veřejném prostoru, zásadní je přitom efektivnost vynaložených prostředků. „Peníze ve veřejné sféře, především platy úředníků, nejsou vynakládány efektivně,“ zdůrazňuje.

Další rovinou problému jsou platy v soukromé sféře, které by měly být vyšší a měly by růst rychleji. „Soukromá sféra táhne výkon ekonomiky,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh