Eva Měřínská: Čtvrtina obyvatel Tábora potřebuje knihovnu, to je moc hezké

5. březen 2016

„Zdá se mi, že dělám smysluplnou práci,“ říká Eva Měřínská, ředitelka Městské knihovny v Táboře. Do čela instituce, která sídlí v centru města s 35 tisíci obyvatel a má zároveň dvě pobočky na okrajových sídlištích, nastoupila v únoru 2012.

„Máme zaregistrováno kolem osmi tisíc čtenářů, takže vlastně čtvrtina obyvatel Tábora potřebuje knihovnu a to je moc hezké,“ dodává.

Táborská rodačka Eva Měřínská studovala archivnictví v Olomouci, poté následovalo studium knihovnictví v Praze. Sedm let pracovala v pražské městské knihovně převážně jako vedoucí oddělení digitalizace. „Práce v pražské knihovně byla skvělá. Ale já prostě tíhnu k Táboru a k jižním Čechám,“ říká o svém rozhodnutí vrátit se do rodného kraje.

„Mým snem je vybudovat v Táboře nejlepší knihovnu v republice a celé galaxii,“ usmívá se. „Chtěla bych, abychom v knihovně nabízeli i knihy z okrajových žánrů nebo z malých nakladatelství, které se k nám nedostanou skrze velké distributory,“ popisuje své plány.

„Každý měsíc se snažíme zvát k nám nějakého autora a také se tu schází pravidelné čtenářské kluby,“ říká mladá žena, která vedle knihovnictví se ve volných chvílích věnuje i skautingu.

Vyprávění Evy Měřínské si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio