Eva Kadlčáková: Nevykopávejte mrtvoly

„Tak jak se pořád máš?“ vyhrkl do telefonu po letech. Naposledy se viděli v šestnácti, když se rozcházeli. Jako kluk a holka. Teď jsou muž a žena, každý na opačném konci drátu, a zoufale nevědí, co říct.

„Mám se fajn.“
„Co děláš?“ – Bože, to má vyjmenovávat, co dělala v posledních dvaceti letech?
„Žehlim.“
„Jak asi vypadáš?“ – Vážně to chce vědět? „Tak, normálně.“
„Rád bych tě viděl.“ – Toho se bála!
„Nikdy jsme se nemilovali,“ – Áááááá! „tak jsem si myslel…“

Nežli chlípníka zavrhneme, rozeberme si situaci: nabídka sexu coby vzpomínky na mládí se přece může jevit i lákavou. Chlapec býval vysoký, urostlý jako panna. Panna bývala pannou a krev a mlíko jí jemně tepaly pod pokožkou. Taky už jí od té doby prolítla hlavou stejně chlípná myšlenka. A kolikrát si spolu s paní Smolíkovou pomyslela: „Že já si tenkrát nevzala Pištu Hufnágla!“

Jenže realita je jiná a ona to ví. Do stejné řeky se dvakrát vstoupit nedá. Jednou to zkusila. Elegantní mladý muž na rande nepřišel. Místo něho se dostavil jakýsi proplešatělý, obtloustlý, oteplákovaný obejda. „Ty už si na mě nepamatuješ, viď?“ řekl jí na uvítanou, viditelně sám v rozpacích. A ona věděla, že je to celé špatně, že takhle si to nepředstavovala a že pozdě je utíkat. Tváří v tvář oživlé minulosti se už nedalo ani uhnout pohledem. Leda zavřít oči. (Naštěstí pořád stejně voněl…)

Ráno se rozloučili zraněný a zklamaná. Nikdo z nich už si to nechce střihnout znova.

„…tak jsem si myslel, jaký by to bylo?“ dokončil muž svoji otázku. To už se nedozvíme,“ dokončila žena svoji odpověď. Pevně odhodlaná navždycky si v mysli uchovat jeho pružné mladé tělo a svoje zapálená lýtka.

Totiž popálená. Od výfuku jeho malého motocyklu!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.