Eva Kadlčáková: Návraty

„Snad nechceš říct, že bys ho vzala zpátky?“ ptám se švagrové, kterou opustil partner a vrátil se k bejvalce. „Když by řek‘, že si uvědomil, že to se mnou bylo lepší...“ připustí. „A cožpak jsi nějaký zboží na krámě?!“ Švagrová zkrátka ještě neví, že návraty se nevyplácejí. Že naše rozchody měly své důvody a pokud si na žádné nevzpomínáme, není to tím, že by neexistovaly, ale díky milosrdenství naší paměti.

Tak i já jsem kdysi zatoužila znovu spočinout v náručí muže, který si mě onehdá chtěl vzít, ačkoliv jsem se mu předvedla v tom nejhorším světle, a on mě přesto miloval a já mu svou pověst mrchy potvrdila tím, že jsem jeho šlechetnou nabídku nepřijala. Proč, proboha???!!! Ptá se po letech moje bezpečně promazaná paměť. Žádný argument si nevybavuje. A tak je odsouzena k tomu si vzpomenout: Na obnovené rande se dostaví panák, jenž se ani trochu nepodobá obrázku, co mi v hlavě zidealizovaly trpké zkušenosti vztahů následujících. Každou větu začíná slovy „já z pozice své funkce“ a při sexu myslí jenom na sebe. Dívám se do stropu a už velice dobře vím, proč jsem si toho blba kdysi dávno odmítala vzít!

Návraty nejsou žádoucí ani v případě, že se vracíme domů. Původně jsme sice vyletěli z hnízda plni ideálů a představ o vlastním, samostatném a lepším životě. Jenže pak se něco zvrtlo a sny se nekonaly. Ještě rádi vezmeme zavděk rodinným krbem. Vždyť: všude dobře, doma nejlépe.

S novými předobrazy ideálu, tentokrát v podobě matky, otce a starého dobrého dětského pokoje, dorazíme do rodiště, abychom zjistili, že ulice se jmenují jinak, v jeslích je podnikatelská líheň, náš pokojíček rodiče zrušili a svou otcovskomateřskou lásku napřeli k jezevčíkovi. Krátkodobě nás sice zahrnou pozorností a buchtami, ale už třetího dne nám dají na srozuměnou, že mají rádi svůj klid a kdy že se hodláme zase odstěhovat... Nakonec i my máme o soukromí trochu jiné představy než je společné sledování televizních soutěží a večerka v devět. V neposlední řadě zjistíme, že ani po pracovní stránce na nás v rodném městě nikdo nečeká. Doma přece není nikdo prorokem. A tak nezbývá, než udělat další tlustou čáru a začít znova. A jinde.

Obecně platí, že se nedoporučují návraty na místo činu. Ať již se na místě samém odehrálo dětství anebo zločin. A právě tak ošidný je návrat do někdejšího zaměstnání. Oslovil vás bývalý zaměstnavatel a nabídl protentokrát lepší pracovní podmínky a vyšší plat? Nenechte se mýlit. Je to stále tentýž zaměstnavatel. Se stejnými přístupy, stejnými předsudky, stejnými sliby. Rychle si připomeňte, proč jste kdysi vzali roha, a zůstaňte tam, kde neslibují, ale jednají. A jestli ne, jděte dál.

Jak je to ale s návraty z dovolené? Inu, od druhé půlky nabrala dovolená neuvěřitelný spád, cesta zpátky utekla ani nevíme jak, teď sedíme už několik hodin nad nevyřízenou poštou a nemůžeme se odhodlat do ní sáhnout, vaříme si jedno kafe za druhým a stále se nám chce spát. Na poradě se nám za zády šéfa promítá krajina plná pinií a oleandrů, místo klimatizace šumí olivový háj... Tady pomůže jen léčba šokem. Pořádný sprdung anebo: návrat na dovolenou!

Spustit audio