Eva Kadlčáková: Chvála nadbytečných kilogramů

„Jsi nějaká hubená, poslyš,“ řekla jsem kamarádce, kterou jsem dlouho neviděla. A ona se usmála a zcela přirozeně odpověděla: „Děkuju.“ Ihned mi blesklo hlavou, jak je to zvláštní. Znamená snad konstatování „jsi hubená“ totéž co „sluší ti to“?

Potkávám spoustu žen, kterým hubenost nesluší. Vyzáblé boky odhalují pletenec pánevní, špičaté zadky evokují příslušnost k jinému živočišnému druhu, a nohy, co čouhají jak slané tyčinky z krátkých sukní, nejsou objektem k ukazování, ale připomínkou válečných útrap. Vskutku ani já, která odmalička schovávám své více než dobře stavěné údy, bych tenhle opačný extrém vlastnit nechtěla. A co si pak musí myslet chlap!

Zdá se, že s postupem času, který na nás hrne nové a nové módní trendy ušité na anorektičkách, jsme my, vobyčejný český ženský krev a mlíko, úplně ztratily kontakt s realitou. Nejmíň půlku svého života nic jiného neděláme, než počítáme kalorie, na váhu si stoupáme jedině poté, co jsme odložily bobek, a ňadra nám skáčou v rytmu naprosto šílených variací na asijské bojové sporty.

Je naším cílem potit krev a trhat si rysy v novodobých mučírnách, anebo chceme být - šťastné? A umíme vlastně ještě být šťastné bez toho, abychom byly zároveň hubené?

Řada z nás neustále odkládá život na potom. A za tím „potom“ se neskrývá větší pitomost, než „až budu hubená“: půjdu si s tebou zaplavat, ale až budu hubená; ty krásné šaty si koupím, ale až shodím tři kila; vyfoťte se sami, já jsem tlustá…

Výsledkem je, že se straníme společnosti, ačkoli jsme ji mívaly tak rády a zábava by nám dala zapomenout na pocit vlastní nedokonalosti. Nechodíme na plesy, protože se nevejdeme do róby, kterou jsme si pořizovaly v osmnácti – přitom to po nás nikdo nežádá a tanec by naší linii jedině prospěl. V létě se chodíme koupat do houští. A rande s chlapíkem, kterému se líbíme, neustále odmítáme – vždyť on neví…

Ale ví! Ono totiž ani volné oblečení neskryje, že naše pozadí se při každém kroku rozvlní jako zadek černošské matky. A tomu muži se to pravděpodobně líbí. Anebo to nepokládá za důležité a zve nás na skleničku, protože o nás doopravdy stojí. O nás takové, jaké jsme. Jde o to, abychom se takové, jaké jsme, dokázaly brát i my samy.

Jinak nám hrozí, že si ctitel po čase vyhlídne jinou dobře rostlou ženu. Že vnoučata se nikdy nedozvědí, jaká byla jejich babička kočka. A že až nám ty nádherné plesové šaty se špagetovými ramínky konečně zase padnou, budeme staré. A v tom, abychom si je s pýchou vzaly na sebe, nám už budou bránit jiné okolnosti: svraštělé ruce a prsa k pupíku!

Spustit audio