Eva a Vašek: Bílá orchidej se dočkala anglického textu a expandovala do Ameriky

15. říjen 2021

Eva a Vašek je legendární pěvecké duo, které své životy proťalo i v soukromí a od roku 2007 jsou manželé. Vystupují už přes 30 let a jsou spolu 24 hodin denně. Nemají už ponorkovou nemoc?

Kvůli pandemii uvízli v roce 2020 ve Spojených Státech na Floridě. Původně do Ameriky začali jezdit už v roce 2016, chtěli, aby jejich dcera uměla anglicky. Potkávali se tam s krajany, ti po nich chtěli vystoupení, tak si zařídili umělecké vízum, aby mohli v Americe hrát.

Eva začala vystupovat pod jménem Eva Adams i sólově. Je to výhodnější, protože se můžou pořadateli přizpůsobit, jestli chtějí, aby zpívala jen ona, nebo jestli mají vystoupení rozšířit o další členy.

Během své dosavadní kariéry hodně cestovali, mnoho let hráli v Rakousku, takže mají i německý repertoár. Ten využívají v Americe i v německých klubech a jejich nejslavnější hit Bílá orchidej tady zní i v němčině.

Každý jsme jiný

Za nejkrásnější životní období považuje Vašek rok 1995. „Přestal jsem chodit do práce a začal konečně hrát na harmoniku. A protože byly otevřený hranice, objeli jsme celý svět.“

Eva to má jinak. „K Vaškovi jsem nastoupila v osmnácti a já vnímám všechny etapy pozitivně.“ „Eva totiž nepoznala ty nepříjemné šéfy,“ usmívá se Vašek. „Ale pak jsem se změnil z šéfa na manžela a to už je úplně jiná role.“

Jsou spolu 24 hodin denně. „Někdy tu práci a žití oddělit od sebe není úplně jednoduchý. Ale máme tu výhodu, že jsme každý úplně jiný, takže se skvěle doplňujeme,“ vysvětluje Eva. „Překrýváme se asi tak v pěti procentech,“ směje se Vašek.

Bílá orchidej v angličtině

V Americe si pochvalují publikum, ale velmi dbají na to, co mu nabízejí. „Lidé jsou konzervativní, a my nikdy na koncertech neměli potřebu prezentovat novinky, ale to, co mají lidi rádi. A každá písnička má něco pěknýho a něco zbytečnýho, takzvaný balast, tak my to pro koncerty krátíme,“ říká Vašek. „Bílá orchidej je hodně oblíbená, otextovali jsme ji konečně i do angličtiny, takže už se stává známou také v Americe.“

Eva v Americe nevyužívá jen angličtinu, kterou zpočátku vůbec neuměla, ale zpívá dokonce v sedmi jazycích. „Angličtina je pro mě ale pořád nejtěžší,“ říká a Vašek dodává: „A to ještě neví, že za 14 dní bude zpívat Škoda lásky v maďarštině. Ale Eva má pro jazyky velký cit, já jsem spíš technický typ.“

Které další jazyky Eva při své produkci ještě využívá? Jak Američané reagují na jejich hity? Kdy plánují návrat za českými fanoušky a vrátí se s nimi i jejich talentovaná dcera? Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.