Emil Vachek: Muž a stín. Vraždu známé pražské lichvářky vyšetřuje noblesní inspektor Klubíčko

11. listopad 2022

V pražské Jeruzalémské ulici je nalezena zavražděná stará lichvářka Zacharová. Prvním podezřelým se stává její o hodně mladší manžel. Nebo vraždila služebná se svým milencem? Kvůli penězům? Nebo šlo ještě o něco jiného? Vyšetřování se ujímá inspektor Klubíčko, noblesní muž se smyslem pro humor a ironii, první ryze český detektiv, ne nepodobný slavnému Herculovi Poirotovi.

Čtou: Miloš Hlavica, Ilona Vaňková
Připravil: Zbyněk Ungr
Napsal: Emil Vachek
Zvuková spolupráce: Jaroslav Kasl
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v roce 1989

Klasická prvorepubliková detektivka Muž a stín od Emila Vachka, průkopníka tohoto žánru u nás, vyšla poprvé v roce 1932.

Hned v následujícím roce podle ní režisér Svatopluk Innemann natočil film s názvem Vražda v Ostrovní ulici, v němž si inspektora Klubíčka zahrál Jindřich Plachta. O více než sedmdesát let později, v roce 2007, sáhl po Vachkově románu Muž a stín režisér Dušan Klein a natočil stejnojmenný film v hlavní roli s Miroslavem Donutilem.

Desetidílná rozhlasová četba na pokračování vznikla v roce 1989. V režii Miroslava Buriánka detektivku načetli Miloš Hlavica a Ilona Vaňková.

Emil Vachek

Spisovatel a novinář Emil Vachek se narodil v roce 1889 v Hradci Králové. Začal studovat tamní reálku, kterou musel kvůli problémům s článkem ve studentském časopise opustit. Později se rodina přestěhovala do Prahy, kde navštěvoval obchodní akademii. Ani tu nedostudoval a začal se živit jako novinář.

Psal pro Právo lidu, pro satirický časopis Kopřivy, v Plzni redigoval revue Pramen nebo Novou svobodu. Od konce 30. let se Emil Vachek věnoval především vlastní literární tvorbě. Psal povídky, romány a divadelní hry.

Nejznámější je coby autor detektivek. V roce 1928 vyšla jeho detektivní prvotina, román Tajemství obrazárny. Druhý případ detektiva Klubíčka s názvem Muž a stín vyšel o čtyři roky později. V roce 1933 vyšla Zlá minuta, detektivka o vraždě mladé dívky, která byla v roce 2005 také zfilmována.

Následovaly tituly Okno, Černá hvězda, Dřevěná madonka nebo Devatenáct klavírů. Z „nedetektivek“ je Vachkovým nejznámějším románem Bidýlko, příběh ze žižkovské periferie o kapsáři a zlodějíčkovi Stavinohovi.

Emil Vachek zemřel v roce 1964 v Praze.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka