Emil Hakl: Milovník. Příběh o náhodném setkání single muže a jeho vnadné bývalé kolegyně

19. březen 2023

Příběh o tom, jak se to někdy prostě může nepovést.

Text vyšel v povídkové antologii s názvem Žít jako single, kterou v roce 2019 vydalo nakladatelství Listen, jež se specializuje právě na vydávání povídek současných českých autorů.

Napsal: Emil Hakl
Interpret: Svatopluk Schuller
Režie: Vladimír Rusko
Mistr zvuku: Milan Křivohlavý
Premiéra v roce 2019.

Povídkář Emil Hakl (1958)

Žánr povídky má jako autor rád, byť ví, že nakladatelé je příliš rádi nevydávají. Prý se špatně prodávají. Jak se nechal slyšet v jednom z rozhovorů, má štěstí, že jeho kmenovým nakladatelstvím je už více než dvacet let Argo, které mu vedle románů vydává právě i povídky.

„Mám povídky rád, je to ucelený útvar, na krátké ploše musíte vymyslet expozici, zlom i závěr. Ten může být různý, ale musí vám dospět až do srdce, nemůžete povídku utnout jen tak," prozradil Emil Hakl v jednom z dřívějších rozhovorů.

Povídky má rád i jako čtenář, jsou prý tak akorát před spaním. Mezi jeho oblíbené povídkáře patří A. P. Čechov, Raymond Carver nebo Isaak Babel. V roce 2001 vyšel v nakladatelství Argo jeho první povídkový soubor s názvem Konec světa, o tři roky později vyšly jeho další povídky v knížce O létajících objektech, v roce 2014 pak Hovězí kostky. Svými povídkami Emil Hakl (na snímku) přispívá i do různých antologií.

Emil Hakl
Spustit audio