Elektronické přihlášky do školek se v Č. Budějovicích osvědčily, rodičům šetří čas i nervy

24. březen 2014

Ještě loni museli rodiče pro tiskopis do školky, pak k lékaři a zase zpátky do školky. Letos jim alespoň jedna cesta ubyla. Přihlášky vyplnili doma přes internet a ti, kteří si s tím nevěděli rady, mohli zajít na magistrát města, kde jim úřednice pomohly.

Na magistrát města si pro radu přišlo přes sto lidí. Stejně jako prarodiče Hana s Jindřichem, kteří mají vnučku v pěstounské péči.

„No byli jsme příjemně překvapeni. Zaprvé obsluhou, za druhé, že mají slitování i ke stáří, takže byli trpěliví,“ říká pan Jindřich.

Většina lidí ale s vyplňováním elektronické přihlášky problém neměla. Potvrzuje to i paní Michala z Českých Budějovic, která hlásí svou dceru do školky na Vrchlického nábřeží.

„Doma jsem to vyplnila, doma vytiskla a hotovo. S internetem nemám problém, mám ho doma snadno dostupný, mám tiskárnu, můžu si přihlášku snadno vytisknout. Myslím si, že takhle to má už velké procento lidí. Pro mě osobně je to jednodušší, než to vyplňovat papírově,“ popisuje.

Vyplněné a vytištěné přihlášky musí rodiče mezi 1. a 3. dubnem přinést do školky, kde dítě zapíšou. Po 10. dubnu by už rodiče měli vědět, zda jejich potomek bude do školky přijat.

Podle náměstka Petra Podholy je ale téměř jisté, že ani letos se všechny děti neumístí.

„Jsem přesvědčen, že tak, jako při minulých zápisech, i letos nebudeme schopni uspokojit všechny žadatele. V této chvíli nechci předjímat, jak vysoké to bude číslo. Pokud se podíváme na loňská čísla, tak konkrétní převis dětí, které se neumístily, byl kolem dvou set,“ uvádí.

Školky přijímají děti podle bodového ohodnocení. Nejvyšší počet bodů získávají děti předškolního věku a ty, které mají trvalý pobyt v krajském městě.

autoři: Anna Maňourová , Romana Lehmannová
Spustit audio