Egon Schiele Art Centrum vystavuje dlouho zakázanou tvorbu Pavla Brázdy a Věry Novákové

24. duben 2017

Českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum otevřelo tři nové výstavy. Pod názvem Osudy a dílo představuje retrospektivu Pavla Brázdy a Věry Novákové, kteří nesměli v 50. letech vystavovat. Galerie ukazuje i současná díla švýcarské umělecké dvojice M. S. Batiana a Isabelle L.

Výstava děl Pavla Brázdy a jeho manželky Věry Novákové přitahuje pozornost novinářů i znalců umění. Před revolucí jejich tvorbu znal jen málokdo, dnes patří k nejvyhledávanějším umělcům české výtvarné scény.

„Já jsem pokládal za možné, že se nedožiji toho, abych mohl normálním způsobem vystavovat. Říkal jsem si ale, že se toho dožijí alespoň moje obrazy. Nakonec jsem se kupodivu dočkal i já,“ říká dnes už devadesátiletá Pavel Brázda

Se svou ženou se umělec poznal v roce 1947 na pražské Akademii výtvarných umění, odkud ale byli oba nadaní studenti z politických důvodů vyhoštěni. Nemohli vystavovat a jejich tvorbu lidé znovu objevili až o několik desítek let později. „My jsme se dostali do takové izolace, která byla přínosná v tom, že jsme byli svobodní od módy, od prodeje, od zákazníků,“ dodává Věra Nováková.

Českokrumlovská galerie představuje retrospektivu zahrnující neuvěřitelných 80 let tvorby Pavla Brázdy. K vidění je jeho olejomalba Výhled na činžáky, kterou namaloval v jedenácti letech, a také zatím poslední obraz z letošního roku, který vznikl s pomocí počítačové aplikace.

Obluda čekala na vystavení 40 let

V prvním patře galerie lidé najdou i Brázdovu vlastní podobiznu s názvem Obluda čeká, obluda má čas. Ta se objevuje i na plakátech. „To je obraz, který jsem maloval po tom vyloučení z akademie. Obluda čekala čtyřicet roků na normální vystavení,“ připomíná Pavel Brázda.

Zároveň je v Egon Schiele Art Centru výstava švýcarských výtvarníků M. S. Batiana a Isabelle L. Vychází ze snahy hledat inspiraci na obou stranách železné opony. „Na jedné straně jsou osudy svobodných Švýcarů s cestami po celém světě, na straně druhé čeští výtvarníci, kteří zažili válku, vyhazov z akademie, šílená padesátá léta, zákazy vystavování. Zdálo se mi to jako zajímavé srovnání pro nás všechny, pro tu Evropu 20. století,“ doplňuje ředitelka galerie Hana Jirmusová Lazarowitz.

Výstavy českých a švýcarských uměleckých dvojic na ploše 3000 metrů čtverečních budou v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru otevřeny do konce října.

Vernisáž výstavy děl Pavla Brázdy a jeho manželky Věry Novákové v Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově

Více o nových výstavách Egon Schiele Art Centra se dozvíte v kulturním magazínu Kavárna. Dále připomíná první sólové album Vladimíra Mišíka z roku 1976, které vyšlo v reedici, představuje nový dokument o Novohradských horách a vrací se k dalšímu ročníku festivalu Literatura žije! v Českých Budějovicích.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio