Eduard Bass: Úvahy zkušeného iluzionisty

18. říjen 2020

V cyklu Čtení na neděli vás zveme do exotického prostředí cirkusů a varieté. A když se řekne cirkus, většině z nás se asi vybaví jméno spisovatele a novináře Eduarda Basse, který měl jako autor toto prostředí hodně rád. Vybrali jsme pro vás jednu z jeho povídek z knížky Lidé z maringotek. Jmenuje se Úvahy zkušeného iluzionisty a  je to zamyšlení o krásných, štíhlých a ohebných ženách, ale nejen o nich. V roce 1978 ho skvěle načetl Rudolf Hrušínský.

Eduard Bass (1888-1946) se narodil jako Eduard Schmidt majiteli smíchovské kartáčnické firmy. V otcově obchodě se také vyučil kartáčníkem a zároveň studoval na Pražské polytechnice chemii.

Interpret: Rudolf Hrušínský
Připravila: Jitka Železná
Natočeno v roce 1978.
Dramaturg: Martina Toušková

Jako obchodní zástupce rodinné firmy cestoval hodně do zahraničí. Ale tahle kariéra ho nelákala. Měl rád prostředí kabaretů a šantánů. Brzy se prosadil jako zpěvák a recitátor v jednom z pražských kabaretů a díky svému hlubokému znělému hlasu začal používat pseudonym Bass. Byl spolupracovníkem proslulého kabaretu Červená Sedma. Za první republiky se z něj stal novinář a spisovatel.

Až do roku 1941působil v Lidových novinách, kam přispíval fejetony, soudničkami a kritikami. Za druhé světové války, kdy se jako novinář byl nucen odmlčet, napsal své životní literární dílo – román Cirkus Humberto. Krátce nato vydal soubor deseti povídek ze stejného prostředí s názvem Lidé z maringotek. A právě v této knize vyšla i povídka Úvahy zkušeného iluzionisty.

Rudolf Hrušínský se narodil 17. října 1920.

Je potomkem slavného hereckého rodu Červíčků. Jeho maminka Hermína Červíčková ho porodila po skončení jednoho divadelního představení doslova za jevištěm. Stalo se tak v jihočeském Novém Etynku, což je dnes Nová Včelnice na Jindřichohradecku.

Rodina se později usadila v Praze. Ale herec Rudolf Hrušínský se se svojí vlastní rodinou na jih Čech začal později vracet. Do Plané nad Lužnicí, kde měl jako náruživý rybář přímo u řeky svoji chatu.

Spustit audio