Dvě v jednom - tak nazvala svou výstavu fotografií Tereza z Davle

4. říjen 2020

V Maltézském sále strakonického hradu právě vystavuje fotografka Tereza z Davle výběr snímků ze dvou svých kolekcí: Neue Mädchen a Grandhotel. V další části Kavárny probereme s ředitelem Jihočeského divadla Lukášem Průdkem nová vládní opatření.

Tereza z Davle
V Maltézském sále strakonického hradu právě vystavuje fotografka Tereza z Davle výběr snímků ze dvou svých kolekcí: Neue Mädchen a Grandhotel

Právě Grandhotel, který fotografka připravila v roce 2011 pro pražskou Leica Gallery, Terezu z Davle asi nejvíc proslavil. „Grandhotel, to je moje srdcovka,“ vyznala se se Tereza.

„Já jsem si do věch modelek promítla různé herečky z mých oblíbených 20. a 30. let minulého století a ztvárnila jsem je tak, aby byly hodně dekorativní. Navlékla jsem je do korzetů, přidala bižuterii a umělé řasy, aby to pro mě byly hvězdy stříbrného plátna.“

Všechny snímky vznikaly ve starém secesním hotelu Evropa na Václavském náměstí v Praze. „Za doby komunismu ten hotel strašně zničili, různé secesní prvky byly nahrazený umakartem, ale pořád pár pokojíků zůstalo v tom originálním stylu.

A právě v nich vznikaly ty fotky. Měla jsem štěstí, že mě do toho hotelu vůbec pustili, protože hned, jak jsem dofotila, se hotel zavřel.

Čtěte také

Teď už je léta zavřený a opravuje se a já jsem moc zvědavá, v jakém stylu ho zrekonstruují,“ přemýšlí Tereza z Davle a připouští, že by se ráda do hotelu vrátila a nafotila tam novou sérii. „Ale s úplně jinými modelkami a v jiném stylu,“ dodává.

Kolekci snímků Neue Mädchen měli diváci poprvé možnost vidět v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou na sklonku roku 2017.

Nová vládní opatření

Celý rozhovor si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna, který rozebírá s ředitelem Jihočeského divadla Lukášem Průdkem nová vládní opatření kvůli koronaviru a především „zákaz zpěvu“.

Kavárna nabízí také tip na audioknihu Zelená míle a na novou knížku anglického spisovatele a novináře, mistra politických a špionážních thrilerů, Fredericka Forsytha Liška.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio