Dvě nízkoprahová centra na Jindřichohradecku bojují o svou existenci

23. květen 2011

Dvěma nízkoprahovým centrům pro děti a mládež na Jindřichohradecku hrozí zánik. Konkrétně se jedná o centrum ve Starém Městě pod Landštejnem a jeho pobočku ve Strmilově.

Nízkoprahová centra tu nabízejí volnočasové aktivity pro děti a mládež od 6 do 26 let. Pokud by zanikla, nejbližší podobnou nabídku by místní děti našly až v Jindřichově Hradci, Dačicích, případně Nové Bystřici.

Ve Starém Městě pod Landštejnem je pro další existenci nízkoprahového centra rozhodující částka 35 tisíc korun, říká ředitel Farní charity Protivín Roman Tlapák: „Nejvíce nás v dnešní době trápí zateplení celého objektu, nebo respektive alespoň klubovny. Schází nám kolem 35 tisíc korun na nutné topení. Hrozí, že tuto službu budeme muset ukončit. V lednu jsme v nízkoprahovém zařízení měli inspekci kvality sociální služby a jedna z velkých závad byla zima, že není pro provoz v zimě.“

Ve strmilovském nízkoprahovém centru se protivínská Farní charita potýká s problémem s prostory. V současné době je totiž v nájmu ve školním bytě, ze kterého dostala ke konci srpna výpověď. Pro místní nízkoprahové centrum proto hledá nové prostory.

autor: hoch
Spustit audio