Dvakrát Humoreska Antonína Dvořáka swingově, ale také 100 let od narození zpěváka Jona Hendrickse, který byl při vylodění v Normandii

10. září 2021

V pořadu V náladě swingu nejprve zohledníme předvčerejší 180. výročí narození velikána nejenom české hudby Antonína Dvořáka, a to se slovesně známým výtvarníkem i jazzmanem Jiřím Slívou a vokální skupinou The Swings. Zazní neotřele pojatá Humoreska a Humoreska ve swingovém aranžmá  pořad i zarámuje v mnohem starším podání orchestru Glenna Millera.

Hlavní pozornost si však tentokrát zaslouží vokální formace, která vývoj skupinového jazzového zpěvu posunula o vydatnou míli. Jmenovala podle příjmení členů – tedy Lambert, Hendricks and Ross.

I když existence této skupiny v původní složení trvala jen pět let, od roku 1957 do roku 1962, vokálním mistrovstvím se na dlouhou dobu stala vzorem pro jiné, třeba pro Manhattan Transfer nebo před 14 roky v Českém Krumlově koncertující New York Voices.

Aktuální zájem o skupinu Lambert, Hendricks and Ross má svůj důvod, neboť 16. září tomu bude 100 let, co se narodil její zakládající člen, výborně scatující zpěvák Jon Hednricks. Byl jedním z dětí černošského pastora v Newarku ve státě Ohio. Dům v Toledu, v němž vyrůstal, byl prý plný jazzmenů, pro něž jeho matka zajištovala jídlo.

Ve stejné ulici jako Hendricksovi bydlel slavný pianista Art Tatum a mladý Jon jeho hru často poslouchal. Jako voják během druhé světové války se Jon Hendricks zúčastnil vylodění v Normandii v den D v červnu 1944. Ovšem, když na něj a několik dalších černošských vojáků začali stříleti američtí vojenští policisté kvůli tomu, že se stýkají s francouzskými ženami, dal se s ostatními na útěk a později stanul před vojenským soudem.

Už před vojnou Jon Hendricks působil ve vokální swingové skupině, po válce se k muzice vrátil. S kamarádem Davem Lambertem dostal nápad otextovat a  vokalizovat slavné instrumentální swingovky orchestru Counta Basieho.

Po naprosto neúspěšném pokusu o realizaci nápadu s větším sborem se Hendricks a Lambert rozhodli natočit písničky sami a přizvali Annie Ross. Deska skupiny Lambert, Hendricks and Ross s názvem Sing A Song Of Basie z roku 1957 byla velkým úspěchem.

Čtěte také

Ovšem zajímavá byla také sólová kariéra Jona Hendrickse, do níž se vešlo více profesí. Byl aktivní jako zpěvák, nadále psal texty i aranžmá, a to dokonce z oblasti klasické hudby, třeba tímto způsobem  opatřil Rachmaninův 2. klavírní koncert.

Ale také pobýval v Anglii, kde spolupracoval s hvězdnými zpěvačkami Lulu a Dusty Springfield. Přednášel na univerzitě, psal články do hudebních časopisů a dělal mnoho dalšího, včetně natáčení vlastních alb. Jon Hendricks zemřel v listopadu 2017 ve vysokém věku 96 let.

V pořadu V náladě swingu neopomeneme ani zářijové sedmdesátiny výborného slovenského bubeníka Cyrila Zeleňáka, jenž dokázal znatelným způsobem vstoupit do dějin slovenského rocku i jazz-rocku. Hrál s Dežem Ursinym, s kapelami Collegium musicum, Fermáta, Modus i Prúdy. Ovšem od poloviny 70. let se projevoval zejména jako jazzový bubeník.

Byl deset let členem Tanečního orchestru československého rozhlasu, Comba Petera Lipy, V. V. Systému Vláda Valoviče. My si Cyrila Zeleňáka připomeneme jako skvělého hráče na bicí nástroje v orchestru Gustava Broma, jehož se stal členem před 35 roky, v nahrávce z roku 1997 – zpracování standardu Jerome Kerna All the Things You Are, s Big Bandem Gustava Broma, který řídil i jeho současný kapelník Vlado Valovič.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související