Dva mladí historici z Českého Krumlova bádají po Hořických pašijových hrách

12. březen 2015

Jan Palkovič a Ivo Janoušek jsou dlouholetí a nerozluční kamarádi z Českého Krumlova, kteří spolu studovali, založili kapelu Chlapi v sobě a také spolu pracují. Podíleli se například na přípravě jedné z expozic velké Zemské výstavy.

„Cílem expozice bylo, aby si návštěvník uvědomil, že život na obou stranách česko-rakouské hranice byl před sto lety velmi podobný, téměř stejný. Jednalo se o kulturně, nábožensky a hospodářsky jednotný region,“ shrnují autoři výstavy Jan Palkovič a Ivo Janoušek.

Na výstavě spojili práce čtyř fotografů: Josefa Seidela, Josefa Kashofera, Karla Hebsackera, Kaspara Obermayra, kteří ve stejném období působili v Českém Krumlově, Vyšším Brodě, Bad Leonfeldenu a Freistadtu. Nyní Jan a Ivo chystají po společném devítiletém bádání knihu o historii Hořických pašijových hrách.

Krom historie, kterou oba vystudovali, se věnují také hudbě. Ivo hraje na klávesové nástroje a Jan zpívá. Oba jsou také velmi schopnými moderátory, a proto je můžete potkat na různých kulturních akcích města Český Krumlov.

Ivo Janoušek a Jan Palkovič s kytaristou Martinem Samem Kročákem (zleva)
Spustit audio