Dva dny po větrné bouři energetici ještě obnovují dodávky proudu na hůře přístupných místech

12. únor 2020 17:11

Nejdřív jich byly statisíce, teď už jsou po větrné bouři Sabine v Česku bez proudu pouze stovky domácností a firem. Hodně sloupů a drátů vysokého napětí poškodil orkán například v okolí města Kaplice na Českokrumlovsku.

Některé odlehlé obce v Novohradských horách byly bez proudu i přes 48 hodin. Technici tam proto dál pracují na opravách a obnovách dodávek elektřiny.

Jedním z nich je montér Josef Čabela. „Opravujeme opěrné izolátory vodiče. Zhruba na kilometrovém úseku je vadných, prasklých dvanáct izolátorů. Pád stromů způsobil rozkmitání vodičů a izolátory praskaly,“ popisuje na rozlehlé louce nedaleko obce Cetviny.

Během oprav stále fouká silný vítr a občas i sněží. „Když pracujeme na plošině, tak to není takový problém, ale jakmile se někam nedá zajet plošinou a musíme lézt ze žebříku, je to dost náročné,“ říká Josef Čabela.

Čtěte také

Na kilometrovém úseku je i ohnutý sloup a energetici předpokládají, že jim oprava zabere delší dobu. „Zařídili jsme proto dva diesel agregáty, které se připojí na trafostanice,“ dodává montér.

Podobná situace jako za Kaplicí je i na druhé straně českokrumlovského okresu u Lipenské přehrady. „V oblasti bývalého vojenského prostoru Boletice intenzivně pracujeme, abychom dokázali dodávky k zákazníkům obnovit,“ potvrzuje Roman Šperňák z oddělení komunikace společnosti E.On.

Bez elektřiny je v Jihočeském kraji už asi jen 360 domácností a firem. Dodávky na většině míst chtějí energetici obnovit ještě během středy.

Spustit audio

Související