Dušan Jurkovič navrhl rozhlednu v roce 1896. V Rožnově pod Radhoštěm vznikla až dlouho po jeho smrti

21. květen 2022

Plány na stavbu rozhledny vytvořil architekt Dušan Jurkovič už v roce 1896 pro Turistický spolek ve Valašském Meziříčí. První snahy o její výstavbu přišly až v 60. letech 20. století. Tehdy ale nakonec ze stavby sešlo. A začalo se s ní až o téměř padesát let později, v roce 2010. Rozhledna na okraji Rožnova pod Radhoštěm byla dokončena v prosinci 2011 a slavnostně otevřena na konci dubna 2012.

Dušan Jurkovič navrhl rozhlednu už na konci 19. století. K její realizaci ale došlo až o mnoho let později. Důvodem byl nedostatek financí a hledala se také lokalita, kam by bylo vhodné rozhlednu umístit. Uvažovalo se o různých místech. Například nad Rožnovem pod Radhoštěm je kopec Hradisko, na kterém je i zřícenina hradu.

Z toho ale sešlo, protože chyběl vhodný pozemek a navíc je tam archeologické naleziště. Stavba takových rozměrů jako je rozhledna, by tam stát nemohla. Rožnovští radní proto nakonec vybrali Karlův kopec. Výhodou je krátká vzdálenost od centra města, blízkost Valašského muzea v přírodě i řada okolních turistických stezek.

Architektu Dušanovi Jurkovičovi se říkalo „básník dřeva“. V projektu rožnovské rozhledny to bezezbytku naplnil. Stejně jako ve svých dalších stavbách, jako jsou chaty Maměnka a Libušín na Pustevnách, křížová cesta na svatém Hostýně nebo budovy v Luhačovicích. Stavby jsou dřevěné a zásadním prvkem je výrazná barevnost a zdobnost.

Vstup do Jurkovičovy rozhledny

Z rozhledny do muzea v přírodě

Z Jurkovičovy rozhledny je vidět prakticky celý Rožnov pod Radhoštěm. A také tajuplný Radhošť s vysílačem a kaplí svatých Cyrila a Metoděje. Dále potom vrcholky radhošťských i vsetínských Beskyd, Veřovických vrchů a údolí rožnovské brázdy s městem Zubří a obcí Zašovou.

Když se návštěvníci dostatečně pokochají výhledy z rozhledny, často si nenechají ujít návštěvu nedalekého Valašského muzea v přírodě. To má v současnosti tři areály – dřevěné městečko, mlýnskou dolinu a valašskou dědinu. V roce 2027 by se měl otevřít ještě čtvrtý areál – Kolibiska.

Kravský zvonec ohlušuje konec pracovní doby na rozhledně

Projít si celé muzeum je program minimálně na půl dne. Turisté pak mohou zamířit na Radhošť a Pustevny nebo horu Soláň, vzdálenou přibližně dvacet kilometrů. Turistickým magnetem je také kopec Hradisko se zříceninou hradu nebo hora Velký Javorník s další rozhlednou.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio