Dům umění na budějovickém náměstí se promění, město vypíše architektonickou soutěž na rekonstrukci

16. červen 2020 11:48

Za posledních dvacet let se v galerii v českobudějovickém Domě umění představilo hned několik světoznámých umělců a architektů. Interiéry budovy jsou ale zastaralé, pocházejí z 80. let minulého století.

Vedení města se teď tuto situaci rozhodlo změnit. Na rekonstrukci domu, který stojí na jižní straně náměstí Přemysla Otakara II., vypíše architektonickou soutěž. Cílem je navrátit budově původní účel a hlavně v ní vytvořit důstojné prostředí.

„Rekonstrukce je nezbytná. To, jak je zamýšlená, považuji za cestu, která povede k výsledku, se kterým budou všichni spokojení,“ říká kurátor Galerie současného umění a architektury a výtvarník Michal Škoda.

Právě pod jeho vedením získal českobudějovický Dům umění renomé doma i ve světě. Podle něj není nutné měnit dispozice galerie, ve které se díla vystavují uvnitř šesti menších místností. „Tady jde o dům jako takový. Říkají to i vystavující, že když do něj vejdou, najednou nastane lehká nervozita, v jakém stavu bude ta galerie,“ vysvětluje.

I díky věhlasu galerie se město rozhodlo vypsat soutěž na kompletní rekonstrukci budovy. Hlavním cílem je domu navrátit jeho původní funkci, aby sloužil výhradně umělcům a výtvarnému umění. „Aby se z toho Dům umění stal, je potřeba vymístit odtud všechny komerční nájmy a dům zrenovovat. Měl by sloužit opravdu tomu, k čemu se hlásí – umění, debatám o architektuře a o veřejném prostoru, edukativní činnosti,“ připomíná náměstek primátora Juraj Thoma.

Čtěte také

Do přízemí budovy by se po rekonstrukci mělo přestěhovat městské informační centrum. V prvním patře zůstane galerie a nad ní by měl dočasně zůstat i městský odbor kultury. Pro něj ale bude radnice hledat jiné vhodné prostory.

„Ve třetím patře pak bude edukační centrum pro děti, ateliér zaměřený na školy a zázemí. Ve čtvrtém patře vznikne taková otevřená platforma, experimentální interaktivní prostor určený k různým debatám a diskuzím s odpovídajícím zázemím,“ doplňuje Juraj Thoma.

Náklady na rekonstrukci podle vedení města přesáhnou 55 miliónů korun, část by mohla pokrýt evropská dotace. Soutěž bude administrovat architekt Miroslav Vodák, který očekává, že o ní bude ze strany jednotlivých ateliérů velký zájem.

„Složení komise budeme řešit, už jsme oslovili několik významných českých architektů, kteří například v Domě umění měli své výstavy. Předpokládáme, že se přihlásí několik desítek vynikajících českých ateliérů,“ uvádí.

Radnice chce soutěž vypsat zhruba v září. Výsledky by mohly být známé už koncem letošního roku. Samotná rekonstrukce by podle plánu měla začít v roce 2022.

Spustit audio

Související