Dům U Slona v Písku je na spadnutí. Místní shání peníze na opravu

29. leden 2017

Jednomu z nejstarších měšťanských domů v Písku hrozí zřícení. Na jeho stavu se podepsala oprava Kamenného mostu a povodeň. Dům U Slona patřil šlechtickému rodu Černínů. Ještě v současné době tam najdete věci, které původním obyvatelům patřily.

Dům U Slona stojí nedaleko Kamenného mostu. Jeho základy, stejně jako základy tohoto mostu, pochází ze 13. století. „Další takovou raritou je, že na zahradě je ještě původní hradební příkop. Ty už jsou jinak v celých sadech zasypané,“ říká majitel domu Josef Stach.

Uvnitř se skrývá mnoho starých předmětů. „To, co tady vidíte, pochází z rodiny Stachů Černínů. Máme tady například zápisníčky z tanečních z roku 1907, kam si děvčata zapisovala, s kým tančila, jsou tu malované francouzské vějířky. Pro pány tu máme vitrínku s fajfkami,“ ukazuje Josef Stach.

Dům má ale narušenou statiku. Poškodila ho oprava Kamenného mostu v roce 1997. „Jelikož pata mostu a dům stojí na stejné skále, tak se chvění přenášelo na dům a opravdu tady doslova tančily skleničky,“ popisuje majitel.

Ničivé následky měla i povodeň v roce 2002. „Bylo tady dvacet centimetrů vody. Jak rychle voda přišla, tak také odešla, ale bohužel s sebou odnesla důležité sedimenty, které dům držely na nějakém polštáři a došlo k dalšímu pohybu domu,“ doplňuje.

Josef Stach založil Spolek přátel domu U Slona. Ten se společně se Spolkem Kamenného mostu snaží pořádáním různých akcí přispět k obnově této kulturní památky. „Pořádáme Večery U Slona, různé výstavy hlavně místních umělců, promítání,“ vysvětluje předsedkyně Hana Šebestová.

Chcete-li přispět na záchranu této výjimečné historické památky, která si vyžádá čtyři miliony korun, potřebné informace najdete na webových stránkách dumuslona.cz.

Spustit audio