Dům Štěpánka Netolického v Třeboni se v lednu otevřel lidem, teď je nominovaný na cenu

17. červenec 2016

Už potřetí vyhlásil Národní památkový ústav Cenu Patrimonium pro futuro. Smyslem je vyzdvihnout záchranu kulturních památek. Za Jihočeský kraj je nominována brána klášterního areálu ve Vyšším Brodě a Centrum Třeboňského rybníkářského dědictví v domě Štěpánka Netolického v Třeboni.

Dům Štěpánka Netolického je podle koordinátorky Lucie Kukačkové výjimečný už svou historií. „Je to jeden z nejstarších domů v Třeboni, má gotické základy a pak renesanční podobu. Štěpánek Netolický ho získal v roce 1522, když se oženil s vdovou po třeboňském písaři,“ říká.

Nyní je v opraveném domě stálá expozice věnovaná Štěpánkovi Netolickému a rybníkářství na Třeboňsku s řadou interaktivních prvků. Například v gotických sklepích lidé poznají, jak se žilo v renesanci. Je zde renesanční model domu, který mohou postupně otevírat a odhalovat jednotlivé místnosti.

Venkovní část zaujme hlavně děti. „Na dvorečku máme dva exponáty, které pracují s vodou - model rybníka a stylizovaný model Zlaté stoky. Návštěvníci si mohou vyzkoušet, jak se rybníky napouští a vypouští,“ ukazuje Lucie Kukačková.

Kromě stálé expozice ale dům nabízí ještě mnohem víc. „Máme zde výstavní prostor, který se nyní snažíme etablovat. Momentálně je tu první velká výstava věnovaná dílu Adolfa Borna, na podzim bude výstava Klubu Hanzelky a Zikmunda. Kromě výstav se také konají různé společenské akce, přednášky, tvůrčí dílny pro děti, besedy a podobně.“ dodává Lucie Kukačková.

Dům Štěpánka Netolického v Třeboni se lidem otevřel letos v lednu. Od té doby už ho navštívilo asi pět tisíc lidí.

autor: pfr
Spustit audio