Dům gobelínů, muzeum fotografie a hvězdárna v Jindřichově Hradci se sloučí do jedné organizace

6. září 2019 07:41

Jednoho společného ředitele budou mít dům gobelínů, muzeum fotografie a hvězdárna a planetárium v Jindřichově Hradci. Zastupitelé města souhlasili s tím, že se tři instituce sloučí do jediné příspěvkové organizace města.

Vyhověli tak návrhu zastupitelského klubu hnutí ANO, který nechtěl hvězdárnu a planetárium provozovat jako samostatnou organizaci. „Ta myšlenka je jednoduchá – jeden management pracuje levněji a efektivněji než tři managementy,“ vysvětlil postoj klubu jeho člen Jakub Rytíř.

Zastupiteli Tomeši Vytiskovi z KSČM ale chyběla podrobnější analýza. „Tady není nic o tom, co ušetříme, v čem budeme lepší,“ zdůraznil.

Část zastupitelů kritizovala i to, že pod nově vzniklou příspěvkovou organizaci spadnou jenom tři instituce a například městská knihovna nebo kulturní dům Střelnice či Výstavní dům Stará radnice zůstanou mimo.

Proti sloučení tří různorodých organizací pod jednu hlavičku se postavil i Svaz českých fotografů a Asociace profesionálních fotografů. V dopisech adresovaných starostovi města napsali, že Muzeum fotografie a moderních obrazových médií, kterého se má organizační změna dotknout, má mezi odborníky velmi dobré jméno a chystanou změnou by o něj mohlo přijít.

Čtěte také

Starosta Stanislav Mrkva z ČSSD proto na zastupitele apeloval, aby už zavedené muzeum fotografie a taky dům gobelínů vystupovaly dál pod svými názvy. „Je to úplně stejné, jako když máme Služby města, ale třeba plavecký bazén má pořád svoje stránky, kde prezentuje svojí činnost. Obdobným způsobem by to mělo být zachováno i tady,“ popsal.

Vznik nové příspěvkové organizace, která zaštítí Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel, Muzeum fotografie a moderních obrazových médií a taky Hvězdárnu a planetárium profesora Františka Nušla, které chce město otevřít na začátku příštího roku, zastupitelé schválili.

Radnice teď novou organizace nechá zapsat u soudu a začne připravovat její provoz.

Spustit audio

Související