Dukátové buchtičky plněné tvarohem s vanilkovým krémem dělá Vlasta Zavoralová, když chce rozmazlovat rodinu

Sváteční verzi dukátových buchtiček plněných tvarohovou nádivkou a podávaných s vanilkovým krémem dělá Vlasta Zavoralová z Lubné u Poličky. Naučila se to od babičky a nám prozradila recept na tuhle vylepšenou sváteční verzi v rámci soutěže Pochoutkový rok na sladko.

Dukátové buchtičky plněné tvarohem

Ingredience:

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

30 g droždí

30 g cukru krupice

3 žloutky

100 g rozpuštěného másla

250 ml vlažného mléka

1 špetka soli

Náplň:

500 g měkkého tvarohu v papíru

1 hrst rozinek namočených v rumu

1 vanilkový cukr

citronová kůra z 1 citronu

2 lžíce cukru

Postup:

Do mísy nasypeme mouku (smícháme oba druhy dohromady). Do mouky v míse uděláme důlek, do kterého dáme droždí, cukr a část vlažného mléka a počkáme až vzejde kvásek. Trvá to asi 10 – 15 minut.

Teprve potom přidáme sůl, ale opatrně ji vmícháme do mouky, ne do kvásku, abychom nezabili kvasinky. Přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo a zbytek vlažného mléka. Vše promícháme a zaděláme hladké voskové těsto. To poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout tři čtvrtě hodiny.

Na tvarohovou náplň smícháme dva tvarohy, promícháme je s rozinkami namočenými předem v rumu. Přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a cukr dle chuti. Vše společně promícháme na hladkou a tužší směs.

Po vykynutí těsto rozválíme na půl cm silnou placku a rádýlkem nebo nožem vytvoříme malé čtverečky. Do každého čtverečku vložíme lžičkou tvarohovou náplň, vytvarujeme rukou uzlíček a dáme na sádlem vymazaný plech.

Před usazením každou buchtičku ještě ze všech stran omastíme sádlem. Klademe těsně vedle sebe. Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.

Po vytažení z trouby buchtičky překlopíme na plech a roztrhneme od sebe.

Vanilkový krém

Ingredience:

750 ml mléka

6 lžic cukru

1,5 pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

semínka z 1 vanilkového lusku

1 panák rumu

Ze 750 ml mléka se část odlije do hrnečku. V hrnečku rozmícháme v mléce pudink a semínka z 1 vanilkového lusku. Zbytek mléka nalijeme do rendlíku, osladíme a přivedeme k varu.

Do vroucího mléka zašleháme pudinkovou směs a nakonec, když je krém už středně hustý, přilijeme rum. Vznikne řidší puding, kterým přelijeme upečené buchtičky.

Vlasta Zavoralová

Přivítala nás na statku, kde žije s celou svou širokou rodinou i zvířaty. Přijeli jsme v době, kdy zrovna obraceli usušené seno na louce.

Hned na přivítanou jsme dostali dárky – vlastnoručně vyrobené nahřívací polštářky s pšenicí a také místní oplatky. V kuchyni na nás čekal tác ořechových řezů se žloutkovým krémem. Pak přišel na řadu oběd. Podával se pečený králík se zelím a knedlíkem.

Recept na dukátové buchtičky plněné tvarohem má po babičce Rozárce a odhaduje, že je starý 80 let!

Patrik Rozehnal a Vlasta Zavoralová