Dudy začal sbírat po přečtení komiksu. Teď jsou jeho unikátní kousky k vidění ve Strakonicích

29. červenec 2018

Dudy, gajdy, kozel nebo pukl. Nástroj s koženým měchem a píšťalami, charakteristický výrazným ostrým zvukem, je prý jedním z nejstarších lidových nástrojů. Dodnes ho najdeme po celém světě.

V každé zemi ale dudy vypadají trochu jinak. Právě o tom se teď můžete přesvědčit na výstavě ve Strakonicích, kde je k vidění sedmdesát unikátních hudebních nástrojů ze sbírky holandského dudáka a sběratele Jeroena de Groota.

Nejrůznějších typů dud má ve své sbírce více než stovku. Pro tento specifický nástroj se nadchl už jako malý. „Začal jsem sbírat dudy, když jsem si přečetl komiks o Robu Royovi, skotském hrdinovi. Hrozně se mi líbil skotský styl, ten skotský kostým a hlavně skotské dudy. Začal jsem se na ně učit,“ vzpomíná.

Dudáci se všude rychle seznámí

Kvůli dudám a s dudami procestoval více než dvacet zemí světa. Dudáci se prý všude rychle seznámí, hrají a pijí spolu do noci, a tak Jeroen vždycky snadno dostane tip na zajímavý nástroj.

„Nejzajímavější jsou tyto gruzínské. Zatímco většina dud slouží k tanci, tyhle jsou k vyprávění. Dudák šel od města k městu, hrál melodii a do ní rytmicky vyprávěl, co se kde stalo nového,“ popisuje.

Na výstavě mohou lidé vidět dudy z Gruzie, Ázerbájdžánu, Iránu nebo Turecka. Jsou úplně jiné než ty evropské, ale to pro Jeroena není to nejdůležitější. „Každé dudy mají příběh, to je hodně důležité, že to není jen nástroj. Třeba tyhle – do Holandska přišel učitel, který hrál se dvěma kluky, a jeden kluk měl hrozně zajímavý nástroj. Zjistil jsem, že jeho strýc je výrobce dud, tak mi jedny od něj přivezl. A takhle bych mohl vyprávět o každém nástroji, který tu je,“ říká.

Jednoho dne se rozhodl, že bude hrát na dudy. Nyní má největší sbírku historických nástrojů

Míla Vaváček hraje na historické dudy pro mikrofon redaktora Zdeňka Zajíčka

Největší tuzemskou a pravděpodobně i evropskou sbírku historických dud má Miloslav Vaváček z Tábora. Muzikant a zpěvák historické hudební skupiny Dei Gratia nástroje také vystavuje. V současné době můžete jeho dudy vidět i slyšet ve Strakonicích.

S holandským dudákem a sběratelem se ve Strakonicích znají už skoro třicet let, díky Mezinárodnímu dudáckému festivalu. Jeroen de Groot se svým souborem Highlander nechyběl skoro na žádném polistopadovém ročníku.

Proto se autorka výstavy Irena Novotná, sama také dudačka, na zapůjčení sbírky rychle dohodla. „Nechybí tady dudy ze Španělska, Mallorcy, potom z Francie a když se tahle dívám po výstavě, máme docela bohatě zastoupenou i Itálii, Krétu a Řecko. Další oblast, která je typově úplně odlišná, představují dudy z Anglie, Skotska a Irska,“ doplňuje.

Kromě dud jsou na výstavě i kostýmy, pivní tácky nebo etikety s dudáckou tématikou, ale také cédéčka, gramofonové desky a knížky.

Na unikátní výstavu dud z celého světa vás vezme kulturní magazín Kavárna. Dále pozve na Slavonice Fest a přidá hudební tip na pěknou desku.

autor: pku
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.