Dudy z Gruzie, Íránu nebo Belgie získalo strakonické muzeum

17. únor 2019 08:40

Největší sbírku dud v Česku má momentálně Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích. A to díky nákupu 22 nástrojů z celého světa od sběratele Jeroena de Groota z Holandska.

Unikátní kolekce bude k vidění v nové expozici věnované dudám a dudáctví ve strakonickém hradě.

Holandský dudák Jeroen de Groot se pro tenhle zvláštní nástroj s píšťalou a měchem nadchl už jako malý „Začal jsem sbírat dudy, když jsem si přečetl komiks o Robu Royovi, skotském hrdinovi. Hrozně se mi líbil skotský styl, ten skotský kostým a hlavně skotské dudy. Začal jsem se na ně učit,“ vzpomíná.

S dudami cestuje po celém světě a při hraní začal nástroje také sbírat. Má jich víc než stovku, třeba i z Makedonie, Mallorky nebo Běloruska.

Část sbírky, přesně 22 dud, od něj teď odkoupilo strakonické muzeum. Jedná se například o gruzínské dudy. „Jsou zajímavé hlavně svým zpracováním, výzdoba prozrazuje, že řemeslník byl velmi zručný. Pro nás je to zajímavé i v tom smyslu, že málokdy máme možnost získat dudy z takové dálky. Bylo by pro nás velmi složité vůbec jednání s gruzínskou stranou, takže jsme uvítali, že se k nám dostaly prostřednictvím Jeroena de Groota,“ říká etnografka muzea Irena Novotná.

Dudy začal sbírat po přečtení komiksu. Teď jsou jeho unikátní kousky k vidění ve Strakonicích

Výstava hudebních nástrojů v Žatci - dudy

Dudy, gajdy, kozel nebo pukl. Nástroj s koženým měchem a píšťalami, charakteristický výrazným ostrým zvukem, je prý jedním z nejstarších lidových nástrojů. Dodnes ho najdeme po celém světě.

Velmi obtížně by muzeum shánělo i třeba dudy z Íránu, které měl Jeroen de Groot také ve své sbírce. „Tady vidíte takovou jednoduchou konstrukci dud. Zajímavý je kožený vak zdobený tím, že kůže je zbarvená do pruhů. To, myslím, jiné dudy v našich sbírkách nemají,“ dodává Irena Novotná.

Etnografka si ale nejvíc váží toho, že holandský dudák poskytl strakonickému muzeu i svůj oblíbený nástroj, na který často hrál – historickou rekonstrukci dud, které jsou zachyceny na obrazech vlámského malíře.

I když muzeum koupilo 22 nástrojů, ve Strakonicích má momentálně k dispozici dudákovu kompletní sbírku. „S Jeroenem máme velmi dobré vztahy, takže on nám zbytek své sbírky zatím ponechal v dlouhodobé zápůjčce na deset let. Určitě ještě některé další dudy využijeme do nové expozice a samozřejmě přemýšlíme o tom, že pokud budou finance, rádi bychom další část sbírky odkoupili, ale to je zatím hudba budoucnosti,“ uzavírá Irena Novotná.

Spustit audio

Související