Dršťky, jak je neznáte. Zadělávanou verzi s klobásou doporučuje Jaroslava Trpková

Z dršťek nemusí vzniknout jenom polévka. Ví o tom také Jaroslava Trpková z Prčice. Její rod pochází z jižních Čech, odkud si přivezla recept na zadělávané dršťky s klobásou a slaninou. Postup je navíc snadný a rychlý.

Zadělávané dršťky

500 g hovězích dršťek
1 cibule
půl kávové lžičky mleté pálivé papriky
špetka pepře
špetka soli
kávová lžička hladké mouky
100 ml smetany
100 g anglické slaniny
1 masová klobása

Postup:

Nakrájené dršťky doma propláchneme ve studené vodě, povaříme, vodu vylijeme, opět dáme do studené vody, povaříme. A takto opakujeme alespoň třikrát, než se podaří odstranit typický nepříjemný zápach. Po změknutí dršťky nakrájíme na nudličky.

Na rozpálené pánvi si rozpustíme sádlo, na kterém orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kostičky nakrájenou anglickou slaninu a restujeme.

Po orestování přidáme nakrájené dršťky, dochutíme pálivou paprikou, pepřem a solí. Zasypeme moukou a restujeme. Přilijeme smetanu ke šlehání a případně můžeme přidat také trochu vody z vařených drštěk.

Podáváme s orestovanou na proužky nakrájenou jemnou klobásou a nakrájenou petrželkou.

Jaroslava Trpková

Pochází z jižních Čech, žije a pracuje v domě postaveném na základech původní tvrze Vítka z Prčice. Vaří ráda, dokonce tak, že jí její muž vyčítá, že kvůli ní přibral. Miluje českou kuchyni, o které tvrdí, že je zdravá a kvalitní, pokud se ale správně vaří. V naší kuchyni je přece minimum smažených jídel, naopak plno vařené zeleniny, luštěnin, ryb a podobně. Používá se hodně zelí, česneku, kořenové zeleniny. A její základní rada do kuchyně: Nespěchat, jídlu dejte čas a lásku!