Dřevěná Sedmihůrská vyhlídka nad Krupkou na Teplicku nabízí půvabný výhled do kraje

13. září 2018
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Teď vyrazíme na hřebeny Krušných hor. V zimě se tu dá jezdit na běžkách, v létě na kole. A turisté sem rádi chodí po celý rok. My se vydáme Sedmihůrskou cestou, která vede z vrcholu Komáří vížky nad Krupkou na Teplicku směrem na Dubí. Její součástí je i  Sedmihůrská vyhlídka, kterou pro turisty před pár lety vybudovaly Lesy České republiky.

Nejdelší sedačkovou lanovkou bez mezistanice můžete vyjet na Komáří vížku. A pokud vás turistické srdce bude lákat k procházce, můžete se vydat dál po žluté značce na Sedmihůrskou cestu. „Auto musíme nechat tady. Jezdí sem i autobus, kdybyste nechtěli jet lanovkou,“ říká Alfréd Zechl. Turista z Krupky se na tuhle cestu vydává několikrát ročně. Sedmihůrská vyhlídka se tyčí nad asfaltovou cestou, kterou kromě turistů hojně využívají i cyklisté. A v zimě běžkaři.

„Dneska jsme potkali jen jednoho cyklistu,“ říká turistka Eva Martínková, která na vyhlídku dorazila s manželem Františkem. Jsou také místní, a jak říká František, na Sedmihůrskou vyhlídku chodí tak jednou za sezonu. „Chceme poznávat i jiné kraje a nová místa, ale jednou za rok sem určitě zajdeme.“

Z dřevěné vyhlídky se otvírá nádherný pohled do údolí. Mileškovka odtud sice vidět není, protože je schovaná „za rohem“, ale i tak je výhled zajímavý. Od teplického vodojemu přes ledvickou elektrárnu až po litvínovskou chemičku. A vidět jsou i kopce Bořeň, Stropník a další okolní vrcholy.

Kterých sedm měli předkové na mysli, když cestě po hřebenech dali jméno Sedmihůrská, nevědí ovšem ani místní. Název je to ale zavedený. „Bývala tu obec Sedmihorky, kousek dál hájenka pojmenovaná Pod sedmi štíty,“ vypočítává tradiční názvy z okolí František Martínek. „Tady kousek dál se dá sejít do Dubí, je to odtud asi sedm kilometrů. Anebo můžete pokračovat na Cínovec a Mikulov,“ ukazuje směr možných dalších cest jeho žena Eva.

Sedmihůrská vyhlídka je ideálním místem pro vycházkovou pauzu. Na dřevěné plošině najdete příjemné posezení a dohlížet na vás bude moudrá sova vyřezaná z jednoho ze sloupků vyhlídky. Dole se dají bezpečně zaparkovat i kola. Vystoupat na vyhlídku můžete buď po příkřejších schodech, nebo pozvolnější pěšinou. Anebo to zkusit jednou cestou tam a druhou zpátky.

Spustit audio