Dresy už jsou vyprané! Sté výročí volejbalu oslaví hráči budějovického Jihostroje v netypických barvách

29. říjen 2021

Slavnostní zápas ke sto létům českého i jihočeského volejbalu odehraje v sobotu 30. října Jihostroj České Budějovice. Kromě utkání prvního s druhým celkem tabulky nového ročníku volejbalové extraligy uvidí diváci i slavnostní dekorování zasloužilých členů a volejbalových legend.

„V sobotu od 17 hodin ve sportovní hale v Českých Budějovicích na Dlouhé louce přivítáme kladenské Orly, kteří jsou momentálně lídři extraligové tabulky,“ avizuje manažer Jihostroje České Budějovice Robert Mifka.

Právě Jihostroj podle něj obvykle extraligovou tabulku vede. „My máme odehráno o zápas méně, takže tento zápas na pořadí může hodně změnit. A my doufáme, že uspějeme,“ dodává.

Hráči i vedení klubu doufají i v to, že přijde publikum, oslaví s nimi onu stovku a požene Jihostroj k vítězství. „Fanouškovská kulisa je tu dlouhodobě nejlepší v celé extralize, v tom jsme unikátní, velice si toho vážíme a chceme to svými výkony podpořit,“ konstatuje manažer.

Výroční zápas budou kolorovat i jubilejní dresy. „Nastoupíme ve speciální edici pojaté v československých barvách, což je pro nás atypické, ale věřím, že se dresy fanouškům zalíbí. Mám i zprávy z kabiny, že kluci si je už zkoušeli a že se líbí i jim,“ říká Robert Mifka.

„Je to tak, dresy jsou moc hezký,“ potvrzuje kustod a masér týmu Filip Hoch, „ včera jsem je hráčům přepral, aby jim pěkně seděly.“ Čtete správně: přepral. Přemáchnul, chcete-li. „Já jsem tam kluk pro všechno,“ směje se muž, který má před sebou i své vlastní volejbalové jubileum. Jako služebně nejstarší člen klubu už kroutí čtyřiadvacátou sezónu, brzy bude tedy s českobudějovickým volejbalem spojený čtvrt století!

Čtěte také

Jubilejní extraligové utkání není to jediné, čím hráči Jihostroje sté výročí volejbalu oslaví. „Součástí celodenního programu je turnaj dětí a o přestávce extraligového klání mužů pak slavnostní ocenění osobností jihočeského volejbalu. Jsou mezi nimi i legendy československého sportu jako Milan Čuda, Antonín Procházka, olympionici, kteří dokázali v šedesátých letech přivézt tituly mistrů světa, Evropy i stříbrnou a bronzovou medaili z olympijských her 1964  a 1968 v Tokiu a v Mexiko City,“ vyjmenovává Robert Mifka.

Pamětníky samotného prvopočátku volejbalu v kraji už mezi pozvanými pochopitelně nenajdeme. Co ale víme je, že před sto lety se k nám do republiky dostal volejbal díky mezinárodní organizaci křesťanské mládeže YMCA.

Po mladém Československu se pak rozšířil rychlostí blesku a začal se pěstovat i mezi Sokoly. Od roku 1921 si pinkali přes síť mladí lidé také v Českých Budějovicích. Zajděte proto výročí oslavit s Jihostrojem do sportovní haly. A počkejte si také na naši listopadovou soutěž o celoroční permanentku.

Celý rozhovor s Robertem Mifkou a Filipem Hochem z volejbalového klubu Jihostroj České Budějovice si poslechněte online.

Spustit audio

Související