Dražíč na Českobudějovicku se stala jihočeskou Vesnicí roku 2011

17. červen 2011

Dražíč, obec na rozhraní okresů Písek, Tábor a České Budějovice se ve čtvrtek nad ránem stala Jihočeskou vesnicí roku 2011. Desetičlenná hodnotící komise zasedala do jedné hodiny po půlnoci, výsledek svého rozhodování poté odevzdala v zapečetěné obálce hejtmanovi Jihočeského kraje Jiřímu Zimolovi.

Jihočeský hejtman Zimola výsledky slavnostně zveřejnil: „Jsem velmi rád, že mohu vítězem jihočeského kola soutěže Vesnice roku 2011 vyhlásit obec Dražíč. Podle názorů krajské výběrové komise, které jednotlivé obce posuzovala, tak je nej nej nej obcí roku 2011 jak z hlediska péče o občany, kulturního i sportovního života, tak i v péči o památky nebo rozvoji podnikání.“

Obec Dražíč má zhruba 230 obyvatel. Na bedrech tu má prakticky všechno starosta Jaroslav Moule, který je ve funkci už čtvrté období a je jedním ze dvou zaměstnanců obecního úřadu.

Jak Českému rozhlasu starosta Moule prozradil, soutěže se zúčastnili popáté a naznačil, čím si ocenění zasloužili: „Jsem z toho celý naměkko. Uspěli jsme celkovým vzhledem obce, celkovou charakteristikou i vším, co se v obci dělo. Máme nejen vše čisté a opravené, ale hodně se toho pro lidi dělá, pomáhá a spolupracujeme. Soutěžíme už celkově popáté, už jsme byli druzí a třetí, vyhráli jsme zelenou a oranžovou stuhu. Po celou dobu se snažíme naší malou obec vytáhnout.“

Vítězná Dražíč postupuje do celorepublikového klání o titul Vesnice roku. Další dvě místa v letošní jihočeské soutěži obsadily Drahonice na Strakonicku a Borovany na Písecku.

Komise udělila také čtyři čestné stuhy: zelenou za životní prostředí obci Nerezce z okresu Písek, oranžovou za spolupráci se zemědělskými subjekty obci Řepeč na Táborsku, modrou za společenský život Strunkovicím nad Blanicí z okresu Prachatice a bílou stuhu za činnost mládeže přiřkla krajská komise obci Pištín na Českobudějovicku.

Spustit audio