Dosud největší český úspěch v agility slaví Lucie Krauskopfová s fenkou Kessy

13. srpen 2018

Lucie Krauskopfová a Kessy přivezly stříbro z mistrovství Evropy. Dynamo České Budějovice má po čtyřech kolech ligy plný počet bodů. Odstartoval krajský přebor fotbalistů. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Psovodka Lucie Krauskopfová a fenka Kessy z Českých Budějovic vyrazily na mistrovství Evropy do Rakouska a bylo z toho nádherné stříbro. „Skončit na druhém místě je báječná věc, protože je to největší úspěch v agility pro české barvy za tu dobu, co tento sport existuje,“ komentovala Lucie Krauskopfová.

Doufá, že na úspěch naváže v říjnu, kdy ji s Kessy čeká mistrovství světa ve Švédsku. Tam bude podobná konkurence jako na evropském šampionátu.

Kessy uspěla v disciplíně zvané jumping. „To je psí parkour, kde se běhá bez zónových překážek, takže překonává skokové překážky, tunel a slalom. V Rakousku všechno klaplo, jen ještě chybělo 17 setin na první místo,“ dodala psovodka.

Bez dobrého nabíječe a snižovače si ve flyballu neškrtnete

Flyball

Flyball neznamená létající míček, ale přímo létajícího psa s míčkem. Pejsek by podle pravidel měl míček chytit do tlamy a velmi vysokou rychlostí s ním proběhnout závodní dráhu s překážkami, než předá pomyslnou štafetu dalšímu závodníkovi.

Češi navíc získali páté místo v soutěži týmů. Přestože je agility spíš sportem individuálním, v družstvech si členové drží palce. „Musí to tak být, jinak ten tým ani nemůže fungovat. Závod se nám povedl, akorát jednomu pejskovi podklouzla noha na písku, takže se musel vracet na překážku, což byla časová ztráta, která nás posunula na páté místo, jinak jsme mohli být na stupních vítězů,“ vyprávěla Lucie Krauskopfová.

Ta to přitom při trénincích v Budějovicích nemá úplně jednoduché. „Nemáme prostory, takže vozíme překážky v kufru auta a trénujeme, kde se dá. Na vyhlídnutých rovných místech stavíme sekvence a pilujeme techniky. Jinak jezdíme na intenzivnější tréninky za trenéry po celé republice,“ doplnila.

Sportovní ozvěny výsledkově:

Ve fotbalové Fortuna národní lize Táborsko prohrálo v Jihlavě 1:2, Dynamo České Budějovice porazilo Prostějov 3:1.

V tabulce si tak Dynamo po čtyřech kolech drží plný počet bodů, skóre 9:3 a je na druhém místě. Táborsko figuruje se třemi body na dvanácté pozici.

Už také odstartoval Ondráškovka krajský přebor fotbalistů. První kolo přineslo tyto výsledky: Roudné – Lom 2:3, Čimelice – Blatná 0:0, Rudolfov – Želeč 0:0, Osek - Hluboká 2:1, Olešník – Katovice 2:1, Třeboň – Protivín 1:1, Milevsko – Dražice 3:0 a Jankov – Český Krumlov 1:2.

Letecký den ukončila tragédie

Letecký den ve Strunkovicích nad Blanicí byl po pádu historického letounu předčasně ukončen. Nehoda měla tragické následky, pilot svým zraněním podlehl.

Hvězdou akce měl být Martin Šonka. Ten podle svým slov také není neomylný a k letectví přistupuje s pokorou. „Opravdu je dobré si uvědomit, že jsme nahoře jenom na návštěvě a že dolů to musí jít vždycky, a když něco pokazíte, tak je to pak zbytečně rychle,“ řekl.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.