Dostavba Temelína je podle občanského sdružení V havarijní zóně JE Temelín v rozporu s evropským právem

15. červenec 2010

V Jaderné elektrárně Temelín mají vyrůst další dva nové bloky. Podle hornorakouského vládního zmocněnce Radka Pavlovce je současný projekt EIA, který posuzuje vliv záměru na životní prostředí, v rozporu s evropským právem.

Součástí této dokumentace podle členů občanského sdružení V havarijní zóně JE Temelín například není vyřešené nakládání s vyhořelým jaderným palivem, nejsou zde dostatečně specifikovaná a neodzkoušená technická řešení tří ze čtyř typů reaktorů a také není uvedeno patřičné zdůvodnění dalšího rozšíření elektrárny.

„Tento proces běží ještě podle starého zákona. Účastníci nemají žádné právní možnosti. Budeme se snažit, aby tyto prostředky získali, a bylo možno nechat přezkoumat výsledky před nezávislým soudem,“ uvedl Radko Pavlovec.

Při zpracování dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí volili ale autoři dokumentu takové parametry, které jsou nejnáročnější, nejméně příznivé. Například tedy největší odběr vody, největší odpar páry, nejhlučnější zdroje a podobně.

„Dokumentace samozřejmě zohledňuje souběh provozu nového a stávajícího zdroje. Pochopitelně hodnotí také bezpečnostní aspekty, bezpečností záležitosti budou předmětem licenčního řízení. V průběhu zpracování dokumentace jsme nenašli žádné zásadní skutečnosti, které by bránily umístění zdroje do lokality Temelín, jak z hlediska životního prostředí, tak z hlediska bezpečnostního. Týká se to i potenciálních přeshraničních vlivů,“ doplnil Petr Mynář ze společnosti AMEC, který se podílel na zpracování dokumentace EIA.

Spustit audio